Странджа описана в няколко любопитни факта

в Любопитно

Странджа една величествена планина, която се простира на територията на две държави –българската и турската. Според изследователите по времето, когато Европа е покрита с ледове и е скована от студ – Странджа е късче земя недокоснато от ледовете. Това не са празни приказки, защото и до днес растенията виреещи в планината продължават да виреят – както е било преди стотици години. Планина, като тази крие редица тайни и ни провокира да ви разкажем малко повече за тях.

Странджа в няколко любопитни факта

На първо място планината е тясно свързана с Природен парк Странджа. Този природен парк има редица забележителности, особености и интересна история най-вече. Ако ви е любопитно да почерпите информация от първоизточника, то може да го направите на място в планината. Да, има два прекрасни центъра, които дават информация за растителните видове из Странджа, за маршрутите там, за особеностите на климата и прочие. Единият център е на територията на Малко Търново, а другият е в близкото село Граматиково. И на двете места можете да се запознаете с много интересни факти за планината и за Природния парк.

По територията си Природния парк е най-големият в България. Той включва в границите си цели 19 селца чудно красиви и уникални. Освен това там се разполагат и два града. Ако си мислите, че Природен парк Странджа е еднообразен – грешите. На негова територия има обособени цели 5 резервата. Това са най-стария основан у нас – Силкосия, още Тисовица, Средока, Узунбуджак и Витаново. Планината има голяма територия, но само 1/3 част от нея се разполага в България, останалата е в Турция. Най-високия връх на наша територия е Градище. Около него витае една мистерия, с една египетска принцеса – Бастет. Именно до Градище е разкрита нейната гробница, но за съжаление нищо не знаем за нея, тя е старателно запечатана с дебел пласт бетон и до днес, веднага след откриването си.

По същността на релефа си…

Планината е предимно гориста местност. Цели 80% от нея са гори от бук и дъб, докато едва 20% са ливади и пасища. Разнообразието на дървесните видове в планината е голямо. В нея се срещат повече от 40 вида дървета. Най-високия връх в Странджа се намира в турската и част, наречен е Голяма Махиада. Освен разнообразна флора, в планината има и уникална фауна. В над стоте пещери на Странджа има повече от 25 различни вида прилепи, което е удивително. Билките растящи в планината са над 1000 вида, като някои от тях са защитени, поради опасността да изчезнат.

bulpress tv

Ако си мислите, че зимата планината е покрита от бяла снежна покривка, грешите. През декември, януари и февруари по поляните се е разцъфтял един чудно прекрасен килим от диви циклами. Ако не знаете, символът на Странджа е зелениката. Зелениката, въпреки че звучи, като трева си е дърво. Тя достига до 6 метра височина и дори е организиран фестивал в нейна чест. Той се провежда през май всяка година. Странджа е дом и на българското нестинарство. Тук се намират селата Граматиково, Кости, Бродилово, Българи, Сливарово и Кондолово.

Въпреки, че днес единствено в Българи…

се провеждат нестинарски обичаи – духа на нестинарството витае тук в пълна сила. На 4 юни в Българи ежегодно се организират танци в жаравата. Освен с нестинарството си, Българи е известно и с класната си стая на открито. Тя е по пътеката „Марина река“.

Уникална е българската природа, уникална е планината и, уникални са хората и трябва да бъдат ценени. Затова посещавайте Странджа и я обичайте!

Източник: sharenacherga.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе