СЛЕД СРЕЩАТА СЪС ЗАМ-МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ!

в България

СЛЕД СРЕЩАТА СЪС ЗАМ-МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ!

ПЕТКО АСЕНО: КОЙ ИСКА ДА СПИРА ПРОЕКТИ ЗА ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ И РАЗВИВАНЕ НА БИЗНЕСА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОДНОВЪДСТВОТО КОЙ?

Министъра на правосъдието Николай Проданов предложихме на Министерски Съвет да вземе спешни мерки за затворите и затворници, които излизат на свобода!
Предложихме да направим няколко центрове за тези затворници, които излизат на свобода, да ги поемаме и да се занимаваме с тях, защото голяма част излизат и след 2-3 месеца се връщат отново. Нямат работа, правят пак кражби и влизат вътре. Ще им търсим работа и ако няма къде да живеят, ще бъдат настанявани в центровете.

Ще строим такива центрове чрез чуждестранен инвестиционен фондове от Испания и Ватикана, които са готови да подкрепят проекта. Съвместно със Съюза на архитектите в България и Камарата на строителите в България предложихме да изготвим проект за нов централен затвор в околностите на София, а този в центъра да се премести в ново изградения затвор.Получихме подкрепата на заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов и очакваме неговото съдействие.

Предложихме за стария централен затвор да изготвим проект и да се превърне в атракционен хотел както е в много държави в чужбина.
Идейните проекти са на бившият зам-министър на правосъдието Димитър Бонголов, който сега е директор и отговаря за правните въпроси при омбудсмана Мая Манолова, който е на общата снимка четвъртият от ляво на дясно с делегацията от Испания и Ватикана, каза Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България.

Другата тема беше трафика на деца и жени какво се прави по бързата процедура, ще има ли осъдени бързо от специализираният съд и ще се вземат ли бързи и ефективни мерки от прокуратурата и МВР? Полковник от резерва Румян Русев, ръководител на идейния проект и експерт по екстремизъм и тероризъм постави въпросите относно навлизането на радикални движения в ромските квартали и страната. Предложена е стратегия и мерки, които държавата спешно трябва да вземе.

Световната ромска организация съвместно с Националния център за развитие на ромите в България , Съюза на архитектите в България и Камарата на строителите в България изготви проект за изграждане на няколко жилищни комплекси в няколко града Видин, Враца, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Гоце Делчев, Долна баня и Варна изграждане на „Нов дом“ с ток, вода, канализация, топлофикация, телефонизация, газификация, телекомуникации. Други изисквания, свързани с транспортен достъп, паркиране, търговско обслужване, училище, читалище, църква, спорт, занимания всеки жилищен комлекс за около 7000 жилища. Къщите ще бъдат построени за около 6 млн. лв. за един жилищен комплекс. НПО у домаСредствата ще идват от Испански инвестиционен фонд, Ватикана и министерски съвет

В новите къщи ще бъдат настанявани социално слабите семейства роми българи и други етноси. Цената на една къща ще бъде около 20 000 долара. Кметствата ще запазят собствеността си върху земята, а нуждаещите ще плащат наем на общината. По-богатите семейства ще могат да си купуват жилищата на разсрочено плащане. Някои от условията в договора са ромите да поддържат хигиена, да стопанисват добре жилищата, да си плащат тока и водата.

bulpress tv

Наемите ще бъдат като за останалите общински жилища.
Първите етажи на двукатните къщи ще бъдат пригодени за работилници и магазини, за да се стимулира търговската инициатива, обясни арх.Георги Бакалов от Съюза на архитектите в Българи. Ромите и другите нуждаещи сами ще построят жилищните комплекси , в който ще живеят, като за това ще им се плаща, каза Петко Асенов Вицепрезидент на Световната ромска организация .

Ромският консултативни съвети по сигурността към комисарите по места на Световната ромска организация, ще определя кои семейства ще живеят в новите къщи. За построяването на всичките 7000 жилища ще са необходими поне 2-3 години.
Петко Асенов
Вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България.

 

С подкрепата на движение у дома и bultimes

 

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе