РОМИТЕ И ДИСКРИМИНАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!

в България

РОМИТЕ И ДИСКРИМИНАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!

РОМИТЕ И ДИСКРИМИНАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!

Петко Асенов; Докато българина не си промени отношението и мисленето към ромите, никога в България няма има интеграция на ромите и винаги ще има форми на дискриминация.

Аз съм Микаела Петкова родена през 2001 на 02.08. Живея и уча в град Монтана. Възпитаничка съм на ПГСАГ и искам да ви запозная с проблема на моя етнос и причината поради, която много ромски висшисти, и не само са, безработни. Това е ДИСКРИМИНАЦИЯТА. В буквален превод от латински “дискриминация” означава “правене на разлика”. Най-общо дискриминацията е нееднакво отношение към различни хора или групи от хора въз основа на определени техни признаци:
раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра.

„В моето ежедневие постоянно наблюдавам дискриминация към ромския етнос. В училище, често чувам деца да се обиждат с думата „циганин“, мръсен циганин и т.н.

 

В други заведения, наблюдавам некоректно поведение спрямо роми. Родители, които от доста малки запознават децата си с думата циганин и какъв е той.

Деца в детските градини обиждат и пренебрегват ромски деца, понеже родителите вкъщи са говорили негативно за този етнос.

Детето вече знае какъв е „циганинът“, дори и да не го е виждал!

bulpress tv

То знае, че е тъмнокожо и мръсно.

Децата се учат от родителите. Лоши деца няма, има лоши родители. И за мен, възпитанието в семейството е основно и се отнася за всички сфери – както са ни учили в училище, че всичко идва от семейството, така е във всяка сфера. Поради тази причина и доста деца от ромски произход не искат да ходят на училище. Медиите също създават, така нареченото „Етническо напрежение“.

 

Те имат влияние през ефира на телевизията, която гледаме постоянно. И ни натрапват, както те ги наричат „ромски бисери“. Има и могат да се представят деца и възрастни, които говорят добре и са грамотни, но кой ли ги търси? По-добре е да покажем в ефира поредния „циганин“, да се посмеем и подиграваме, и отново да останем с лошо впечатление.“

Може да си играем цял живот на игрички кой е откраднал България – българи или роми, може цял живот да се лъжем. Расизмът сее омраза и тя е голяма преграда и стена за това българи и роми да живеят в единство и разбирателство, а силата е в единството.

 

По-лесно ще ни бъде, ако се приемаме такива каквито сме. Всяко стадо си има своята мърша никой не е и не може да бъде идеален! Ние сме човеци и самата ни човешка природа е грешна. Вместо да си пречим и да гледаме съчицата в на другия окото, а не виждаме гредата в своето, но нека се замислим всеки сам за себе си какво прави и допринася за своето общество.

Щом ти си успял помогни и на невежия, научи и него, тогава може би България, ще бъде повече от добра държава, защото не държавата прави хората, а хората държавата!

 

Докато онези над нас на които гласувах ме доверие ни грабят с химикали и голями цифри зад гърбовете ни ние спорим кой е ром и кой българин. А медиите са главните виновници за етническо напрежение. Микаела Петкова

Ние от : bultimes публикуваме текста без редакторска намеса.

 

Ние от bultimes публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.