Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

в България

Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

Недоволството ще залее улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Нов сериозен протест се очертава в българското общество, след като родители от над 25 града излизат на протест срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 година.

Протестиращите дори имат група във Facebook, където са се присъединили близо 80 000 души. След първия им протест през април премиерът Бойко Борисов „замрази“ документа. Сега родителите настояват той да бъде отменен и пренаписан заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

„Целта на протеста е отмяна на тази стратегия и пренаписване на нова такава с участие на родителите. Нека да бъде стратегия за семейството. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство“, обясни един от протестиращите родители Олег Алексеев.

В същото време според социалния министър Бисер Петков: Протестът срещу Стратегията за детето няма основание. Бих искал да успокоя всички родители, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители. Това съобщи той по повод организирането на протест срещу проекта на Националната стратегия за детето пред медии в Бургас.

Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проект на Националната стратегия за детето. Работата по този проект е спряна. В този смисъл протестът срещу стратегическия документ няма основание, заяви Петков.

Петков: Протестът срещу Стратегията за детето няма основание

Министърът възрази и срещу разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект на Закон за детето. Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила, каза министър Петков. Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства. / bstv.bg

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе