Римският император Октавиан Август преместил съкровищата и жителите на Калидон

в Любопитно

Калидон (гръцки Καλυδών) е древногръцки град в Етолия, разположен на западния бряг на река Ευηνος.

Според древногръцката митология града носи името на своя основател Калидон, син на Етол. Близо до града се намира планината Зигос, където се развиват действията по време на лова на Калидонски глиган.

В града се намирало важното етолийско светилище, познато като Лафрион, посветено на Артемида Лафрия и Аполон Лафрийски.

През 31 г. пр.н.е. римския император Октавиан Август преместил жителите на града в новата колония Никопол, основана да ознаменува победата му в битката при Акциум по-рано същата година.

Никополис ад Иструм е античен римски град, разположен на 18 км северно от Велико Търново

Според археологическите проучвания най-ранните следи от живот в Никопол датират от времето на старокаменната епоха. В района на хълма Калето са открити останки от времето на траките (1200-100 г.пр. Хр.) По времето на Римската империя селището е включено в провинцията Мизия. По-късно, през IV век, след разделянето на Римската империя, остава в границите на Източната Римска империя (Византия). През 1059 г. получава името Никопол (Никополис – град на победите). От тази епоха датират откритите надгробни плочи на Авила Линхе и още една в чиято украса е изобразен римски конник, жертвеник, посветен на богинята Диана. Най-популярен е саркофагът, който е вграден в Чешмата на Елия, изградена през II век от обикновения римлянин Фронтона в памет на рано починалата му жена. През XIX век археологът Дижарден, трогнат от стиховете, поставя втора плоча с превод на френски. Градът е сякъл и свои собствени бронзови монети, върху които са изобразени божества, крепостни стени, обществени и религиозни сгради.

bulpress tv

Никополис ад Иструм, античен римски град

През 31 г. пр.н.е. римския император Октавиан Август преместил повечето от съкровищата на град Калидон в Патра, включително и хризоелефантната статуя на Артемида.

Римският театър в Патра

Страбон, в своята География, коментира старата красота на Калидон, който вече е безлюден: „…Калидон и Плеврон, са сега в действителност изчезнали, макар че в предишни времена тези селища бяха украшение за Гърция.“

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе