Радев: Словения и България излъчват стабилност и водят политика в интерес на сигурността на Балканите

в България

Радев: Словения и България излъчват стабилност и водят политика в интерес на сигурността на Балканите
Общата цел на България и Словения е да се повиши двустранният стокообмен, тъй като все още не е използван огромен потенциал.

Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по време на посещението си в Словения, предаде Агенция „Фокус“.

“С президента Борут Пахор направихме преглед на нашите отношения в двустранен формат и на общите политики и ангажименти по отношение на предизвикателствата към региона и Европа.

Словения и България имат общи славянски корени и близки културни традиции – това е една много здрава основа за развитие на двустранните ни отношения в интерес не само на нашите народи, но и в интерес на региона. Защото ние сме две страни, които са на противоположните географски краища на Балканския полуостров.

Но самият факт, че и Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите е изключително важен фактор за стабилизацията и европейската перспектива на Западните Балкани“, обясни Радев и посочи, че по този начин може да се формира ефективна политическа ос на споделени ценности, помирение и ангажименти за бъдещето на региона.

Държавният глава заяви, че двете държави продължават да развиват диалог и сътрудничество на високо политическо ниво и при голяма интензивност. „Доказателство за това е откриването на посолството на Словения в София миналата година. То вече работи ефективно и реализираме заедно много инициативи“, каза още той.

Румен Радев коментира, че общата цел е да се повиши двустранният стокообмен, като все още не е използван огромен потенциал. „Очакваме бизнес контактите да се задълбочават още повече, да се увеличават взаимните инвестиции и търсим нови ефективни взаимно изгодни форми на икономическо сътрудничество. Днес това вече е по-лесно, защото имаме пряка авиолиния между Любляна и София“, подчерта държавният глава и обясни, че след откриването на авиолинията има рязко повишаване на туристите от България към Словения и обратно.

„Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност в нашия регион“, каза още Радев и посочи, че има уверението на словенския президент, че този приоритет ще бъда отстояван и по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе по време на втората половина на 2021 г.

„Нашата обща позиция по бъдещето на Европа е да работим заедно за изграждане на сигурна, солидарна и силна Европа, уверена в утрешния ден“, заяви Радев. / epicenter.bg

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе