Посочена е най-смъртоносната човешка кръвна група

в Наука

Японски учени стигнаха до извода, че първата кръвна група е свързана с почти трикратно увеличение на риска от смърт при тежки наранявания в сравнение с други кръвни групи. Проучването е публикувано в списанието Critical Care

Специалистите са установили, че при пациенти с първа кръвна група, които са получили наранявания, са застрашават от ранен фатален изход или дълъг период на възстановяване, вероятността от смъртност е средно 28%.

А тези, които страдат от други кръвни групи, имат 11%.

Причините за наблюдаваната връзка са, че учените виждат, че хората с първа кръвна група имат по-висок риск от загуба на кръв поради най-лоша коагулация на кръвта, в сравнение със собствениците на други групи.

Това обстоятелство, според експерти, е свързано с намалено съдържание в кръвта на първа група на фактор на von Willebrand ( плазмен гликопротеин).

„Нашето проучване също повдига въпроса за това как при спешно преливане на червени кръвни клетки от кръв на първа група на пациенти с тежки наранявания могат да повлияят на хомеостазата, процес,

чрез който кървенето да спре, както и дали има някаква разлика в сравнение с други кръвни групи“ – каза съавторът Ватару Такаяма.

Източник: kanal6.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Наука

Отидете горе