Порт Бажин, мистериозен остров създаден неизвестно защо и напуснат

в Любопитно

Въпреки правилната структура руините на остров Порт Бажин навеждат на мисълта, че става дума за останки от крепост или затвор, никой със сигурност не може да каже за какво точно е служел този остров, построен преди 1300 години

Мненията на историците и учените са разделени: някои смятат, че островът е бил направен, за да привлече хора, имало е летен дворец, манастир и астрономическа обсерватория.

Експертите са озадачени от приблизително 1300-годишната конструкция, изградена на остров в средата на сибирско езеро.

Описван като най-мистериозният археологически обект на Русия, Por-Bajin се намира приблизително на 20 мили от монголската граница и се гордее с 40 фута високи външни стени.

Името Порт Бажин (Por Bajin) на тивански език означава „къща от кал“, а островът се намира между Саянските и Алтайските планини, на около 3800 км от Москва, близо до монголската граница.

Открит е през 1891 г., но и след повече от 100 години не се знае каква е неговата цел.

Подробно изследване е направено през 2007 г., когато археолозите открили глинени плочи с оптечатъци от човешки крака, избледнели рисунки по стените, огромни шапки и фрагменти от запалени дървета.

Експерти твърдят, че островът е бил построен по времето на Уйгурския каганат, но мотивите за изграждането на крепостта на острова не са ясни с оглед на това, че се намира далеч от населените райони и пътища за търговия.

Уйгурският каганат е държава в Централна Азия през VIII-IX век. Създаден е през 744 година, когато уйгурският водач Кутлуг I Билге унищожава Източнотюкския каганат и установява контрола си над обширни области в Централна Азия, изтласквайки на запад тюргешите. Уйгурските владетели установяват столицата си в Орду Балък в долината на Орхон. В 840 година каганатът прекратява съществуването си след 20-годишна война с енисейските киргизи. Те изтласкват уйгурите на юг, където те са подчинени от династията на Караханидите.

bulpress tv

Начините на строителство и използваните материали показват китайската архитектурна традиция. Учените с помощта на лазерно картографиране направили 3D модел на някогашния вид на острова с площ от 3,5 дка.

Въпреки че се смята, че остров Порт Бажин е на 1300 години, стените са добре запазени, като основната структура вътре в двора е разделена на две части, взаимно свързани с покрита пасарела.

Може би още по-голяма мистерия са причините за напускане на острова. Въпреки острите сибирски зими и надморската височина от 2300 метра, учените не са открили на острова останки от отоплителни системи.

„Бил съм на много места, аз съм виждал много неща, но никога нещо подобно“, заяви руският президент Путин, когато през 2007 г. посети остров Порт Бажин с принц Алберт от Монако.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе