Половин милион посещават загадъчния Замък на Дракула в Румъния

в Любопитно

„Замъкът на Дракула“ е на второ място в списъка на списание „Форбс“ за най-скъпите замъци в света, а стойността му се оценява на 140 млн. евро

Музейният комплекс „Бран“ в Румъния, известен като „Замъка на Дракула“, носи на собствениците на кралската династия Хабсбург печалба от 1,2 милиона евро годишно.

Замъкът на граф Дракула е средновековна крепост, която е построена в края на 14 в. върху стръмна скала и се намира недалеч от румънския град Брашов.

Този прекрасен и известен замък се намира в много красива местност, на 30 км от Брашов. Жителите на Брашов са го построили със собствени пари през 1382 г. и в замяна на това са освободени от данъци в хазната на Румъния за няколко стотин години напред.

Има много мнения, че някога това е бил домът на Влад Цепеш, владетел на Влашко. За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 г. за защита срещу нападенията от османските турци, а по-късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.

Мистерията около Влад Цепеш – Дракула

Влад получава по рождение името „Дракул“ (дявол) от баща си. Има много спорове около името му и откъде го получава. Добавката на буквата „а“ в края се появява във времето като олицетворение на жестоките методи за разправа на Влад с враговете му. И този човек – Влад Цепеш, става известен като Влад Дракула. Всичко около този човек е обвито в мистерия. Дори не знаем кога и къде точно е роден. За него се знае, например, че той е бил един автократичен княз на Влахия. Установено е, че през тези години Влашко не е било най-спокойното място в средновековна Европа. След като става владетел първо отстранява всички боляри, които не са му били верни и лоялни. Дракула се разправил с неверниците по особено жесток начин – екзекутирал ги чрез набучване на кол. Това наказание жестокият владетел заимствал от турците и станал първият, който го прилага в цяла Европа.

bulpress tv

Компанията, която управлява Замъка на Дракула, информира, че общите приходи са в размер на два милиона евро, а чистата печалба е 1,2 милиона евро годишно.

Стойността на замъка, след като държавата го върна на собственика – ерцхерцог Доминик дьо Хабсбург, през последните три години е нараснала многократно.

„Замъкът на Дракула“ е най-посещаваното туристическо място в Румъния, с над 500 000 посетители годишно, повечето от които са чужденци

Бран е малък град с размерите на например Мелник. Целият поминък на хората тук се върти около легендарния образ на Дракула и вампирите. Жителите му трябва да са благодарни на Брам Стокър, чийто роман „Дракула” издаден през 1897 г., прави международно известен този район на Трансилвания.

Сред посетителите на замъка са били и Кевин Костнър, Никълъс Кейдж и други известни личности.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе