Пектин срещу висок холестерол и диабет, здравословни ползи

в Здраве

Пектинът е източник на фибри, който се съдържа в повечето растения. Ябълките и портокалите, например, са особено богати на пектин. Най-високи са концентрациите му в кожата, сърцевината и семената на плода. Можете да извлечете пектин от плодовете в домашни условия или да закупите суха смес от пектин в местния магазин за здравословни храни.

Пектинът е въглехидрат, извлечен от плодове, зеленчуци и семена. Основната употреба на пектина е като желиращо средство, сгъстяващ агент и стабилизатор в храната. Той се продава в търговската мрежа като бял до светлокафяв прах, който се извлича от цитрусови и други плодове. Компаниите обикновено използват пектина в храната като желиращ агент, особено при конфитюри и желета. Пектинът се използва също като пълнеж, при приготвянето на лекарства, лаксативи, подсладители на таблетки, сладки, плодови сокове, млечни напитки и като източник на диетични фибри.

Здравословни ползи на пектина:

1. Той е богат източник на фибри – пектиновите фибри са нещо повече от регулатор – те са водоразтворими и помагат за понижаване на холестерола и стимулирането на храносмилането. Пектинът действа чрез свързване с мастните вещества в храносмилателния тракт, включително холестерол и токсини и стимулира тяхното елиминиране. Това означава, че пектинът е от полза за способностите на организма за детоксикация, помага за регулирането и използването на захарта и холестерола от организма и подобрява здравето на червата.

2. Намалява холестерола – пектинът може да свързва холестерола в червата, като по този начин предотвратява абсорбцията му в кръвния поток. Изследванията показват, че подходящата доза при висок холестерол е 15 грама пектин на ден. Пектинът може да се консумира директно от храни с високо съдържание на фибри като плодове, зеленчуци и семена, а може и да се консумира директно ябълков пектин на прах.

Изследване, проведено в Медицинския колеж по медицина във Флорида, установило, че редовния прием на хранителна добавка, съдържаща пектин от грейпфрут, без промяна в начина на живот, може значително да намали плазмения холестерол. Проучването продължило 16 седмици и включвало 27 доброволци, които били със среден до висок риск от коронарна болест на сърцето поради хиперхолестеролемия. Изследването не пречело на настоящите диети или начина на живот на участниците. Приемането на пектин от грейпфрут намалило плазмения холестерол с 7,6% и „лошия“ холестерол с 10,8%.

3. Контролира диарията – пектинът увеличава вискозитета и обема на изпражненията; следователно, той може да се използва като естествен лек при запек и диария. Проучване от 2001 г., проведено в Центъра за изследване на здравето и населението в Бангладеш, установило полезните чревни ефекти на диетичните фибри от зелен банан или пектин при деца с персистираща диария.

bulpress tv

Резултатите показали, че зеленият банан и пектинът значително намалили количествата изпражнения, честотата на повръщане и продължителността на диарията. Това показало, че пектинът е важна стъпка при лечение на диария.

4. Лекува диабет – известно е, че пектинът забавя активността на ензимите, които разграждат захарите. Абсорбцията на въглехидрати и захари се забавя поради съдържанието на фибри в пектина; това помага за предотвратяване на внезапното повишаване на кръвната захар, което причинява намалена глюкозна чувствителност, повишаване на теглото и диабет.

5. Помага да остлабнете – пектинът е водоразтворим комплексен въглехидрат, който служи като храна „изгаряща“ мазнините. Тъй като консистенцията е като дъвка или подобна на гел, когато ядете пресни плодове или зеленчуци с пектин, клетките поглъщат пектина вместо мазнините. Пектинът ви помага да се чувствате сити, което от своя страна ще доведе до приема на по-малко храна през деня.

За да извлечете пектин от ябълки, следвайте този прост процес:

  • Нарежете 2 килограма зелени ябълки, с кожата на парчета.
  • Добавете 4 чаши вода и 1 супена лъжица лимонов сок.
  • Оставете ябълките да се варят в продължение на 30 минути, докато водата намалее наполовина.
  • Изцедете ябълките през тензух.
  • Варете ябълките още 20 минути.
  • Изсипете получената смес в стъклени съдове и съхранявайте в хладилника.

Когато използвате суха смес от пектин, ще забележите, че тя лесно образува бучки, обвити в тънък слой гел. Бучките затрудняват разтварянето на сместа, затова опитайте да разтворите пектина с помощта на миксер или блендер, а не на ръка. Можете също да комбинирате пектиновата смес с други разтворими вещества, като захар или сол, преди да я разбъркате с течната съставка.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе