От кога съществува чадъра

в Любопитно

Преди 4000 години чадърът е бил един от символите на властта

В Западна Европа чадърът се появява за първи път във Франция през XVI-ти век, но само във варианта си “парасол”, който предпазвал от слънцето. Чадърът е изобретен преди 4000 години в Китай и Египет.

Изумително е, че…

Чадърът е изобретен преди 4000 години в Китай и Египет като щит срещу слънчевите лъчи. Интересна подробност е, че той е бил един от символите за власт, тъй като право да го използват имали само семействата на императора, фараона и техните високопоставени придворни.

В Западна Европа чадърът се появява за първи път във Франция през XVI-ти век, но само във варианта си “парасол”, който предпазвал от слънцето и чак след два века започва да се използва като средство срещу дъжд. Чадърът бил донесен в Англия от пътешественика и писател Джонас Хануей (1712-1786), който в продължение на 30 години го носел публично в Лондон за ужас на кочияшите.

В исторически план Джонас Ханоуей първи популяризира и сред мъжете този аксесоар, без който не можем да си представим днес английския джентълмен. Англичанинът Самюъл Фокс пък изобретява през 1852 г. стоманените пръчки на чадъра.

Източник: uchilishte-mechta.dir.bg

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе