Орбитата на Земята влияе на климата

в Наука

Геометрията на земната орбита определя климатичен цикъл с период от 405 000 години.

Орбиталният цикъл, на завъртане на Земята около Слънцето, не описва точен кръг, а по-скоро променлива елипса и това е една от причините за постепенното изменение на климата на планетата. Промяната на орбитата е започнало още по времето на динозаврите, като в днешно време продължава да влияе върху живота на Земята. Това, заедно в комбинация с други фактори, може да предизвика дълги горещи или студени периоди. Според Денис Кент, водещ учен на изследването, за момента промяната на орбитата може да се проследи максимум 50 милиона години назад.

Първото физическо доказателство, че орбитата на Земята влияе на климата, учените намират в скала от 457 метра дълбочина в Аризона, която сравняват с подобни проби от същата дълбочина в Ню Йорк и Ню Джърси. Чрез анализиране на разлагането на изотопите в слоевете вулканична пепел, втвърдена в скалата, учените откриват изменения във влагата и сухотата в различните периоди, което сочи към изменения и на климатичните условия приблизително на всеки 405 000 години.

Земята преминава регулярно през много дълги периоди на ледникови епохи и впоследствие затопляния, поради много фактори. Вариациите на орбитата на планетата, случващи се на всеки 100 000 години и наклонът й, който се изменя на около 41 000 години, са два от тях. От това зависи колко слънчева енергия достига до Северното полукълбо в различни моменти от годината и повлиява общия климат на Земята.

Учените са откриват, че този по-дълъг цикъл, от около 405 000 години, се влияе от самата форма на земната орбита, която се променя от кръг към елипса, благодарение на разпределението на другите планети в Слънчевата система. Най-голямо влияние оказват гравитационните полета на Венера и Юпитер.

Това следствие не е някакво ново откритие, но чак сега разполагаме с емпирични данни. Дано само някой не разпознае в това изследване добро извинение за покачващите се температури от глобалното затопляне, което впрочем започва началото си „едва вчера“, с началото на индустриалната ера през 19 век (макар че някои изследвания посочват 16 век за начало) и има пряка зависимост с количеството на парникови газове в атмосферата.

bulpress tv

Източник: svezhanauka.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе