Опасно: Супервулканът Кампи Флегрей край Неапол се събуди

в Любопитно

Въпреки че звучи като сценарий на холивудски филм, новината, която идва от Неапол, е тревожна.

След близо 500 години супервулканът Кампи Флегрей започна да се събужда и изригването му, според учените, може да доведе до катастрофа.

Италианските и френските специалисти от Института по геофизика и вулканология в Болоня отбелязват, че супервулканът Кампи Флегрей показва ясни признаци на събуждане.

Ако се загреят околните хидротермални скали, те могат да загубят своята механична устойчивост, предизвиквайки критично движение, казва Джовани Кодини.

Изригването на този вулкан би могло да застраши 3 милиона души, които живеят в тази област, а над 50 0000 жители живеят в непосредствена близост и ще са изложени на огроме риск. Пепелта, която би дошла в атмосферата може да промени климата на Земята.

Супервулканът „Кампи Флегрей“ е уединено място, безплодна пустош, с дълбоки подземни дупки, пълни с бълбукаща кал, газове и огън. Легенди и странни явления са свързани с това адско място, обвито в дим, така че може би не е чудно, че се е смятало, че е тунелът, който води към Ада!

„Флегрейските полета“ или Кампи Флегрей е плато, което е част от древен вулкан, недалеч от Везувий, вулканът, който изригвайки през 79 г., погребва под слой от вулканична пепел град Помпей.

bulpress tv

Това е силно вулканична област с изпарения, сяра, дим и огън, който излиза от пукнатините, горещи дупки в земята. Известно е в гръцката и римската митология като място, свързано с истории за магии и пророчества.

Кампи Флегрей е супервулкан, който на повърхността е плосък и няма живописен вулканичен конус като Везувий или Етна.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе