Опасностите, които се крият зад мухъла

в Здраве

Сърбежът в очите, кашлянето и кихането, особено когато не можем да обвиним сезонните алергии, се дължат на много по-сериозен проблем – мухъл в дома.

Точно така, добре известната домашна гъбичка може да предизвика множество здравословни проблеми, вариращи от няколко кихания до трайни увреждания на белите дробове. Още по-лошо е, че може и да не знаем, че в дома ни има мухъл. Той може да се крие между стените, под килимите, в тъмните кътчета на тавана.

Потенциалните здравословни проблеми, причинени от мухъла, включват хрема, кашлица, алергични реакции, обрив, проблеми с дишането, възпаление на лигавицата на носа, астма, бронхит, пневмония, възпалено гърло, депресия, проблеми с концентрацията.

Опасностите от мухъла са най-големи за кърмачета и малки деца, възрастни хора и такива с някои предшестващи здравословни проблеми. Например, тези с респираторни заболявания като астма, хронично обструктивно белодробно заболяване и емфизем вероятно ще страдат повече от ефектите на мухъла.

Хората с компрометирана имунна система, като тези с вирус на имунната недостатъчност (ХИВ) или синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) или хора, подложени на химиотерапия за рак, също са по-податливи на заболявания, свързани с мухъл. Въпреки това всеки може да бъде засегнат от вредните влияния на мухъла, дори здрави млади хора.

Много собственици на домашни любимци не са наясно, но домашните им любимци не са имунизирани срещу опасностите от плесени в дома.

bulpress tv

Те могат сериозно да се разболеят и от мухъла. Малките домашни любимци са особено податливи, точно като бебета и малки деца.

Ако виждате плесен, която расте в дома ви, очевидно имате проблем. Въпреки това, мухълът често расте на места, където не е лесно да се забележи. Ако усетите специфичния мирис на мухъл във вашия дом, най-вероятно ще имате плесен, която расте някъде.

Ако вашият дом е бил наводнен или е имал големи щети от вода от всякакъв вид, почти със сигурност имате мухъл, дори и да не го виждате.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе