ООН: Измирането на пчелите застрашава живота на Земята

в Любопитно

Тайнственият феномен на изчезването на пчелите по света засега няма обяснение. Ясно е само едно – това явление придоби глобален характер.

До този извод достигна колектив от автори на доклад, посветен на масовата гибел на тези опрашващи насекоми, който беше подготвен по поръчка на Програмата на ООН по околната среда (ЮНЕП).

Изучавайки множество фактори, превърнали планетата ни в свят, враждебен за тези неуморни труженици, учените призовават човечеството да се замисли и да престане да сече клона, на който се държи изхранването и безопасността на милиарди жители на земното кълбо.

Майката природа е подарила на човека уникален механизъм за опрашването практически на всички плодове, селскостопански и диворастящи растения – пчелата.

Малцина са, които могат да премерят сили с тези мънички работохолици. Учените са изчислили, че едно средно семейство от 30 000 медоносни пчели за един ден посещава 2 милиона цветове. По-правилно е да се каже – посещаваше. В последно време армията от пчели работнички просто се топи пред очите ни, отбелязва професор Петер Нойман от швейцарския Център по пчелите:

„Количеството на пчелните колонии в Европа намалява през последните 20 години. Точно същата тенденция се забелязва и в САЩ, където броят на пчелните семейства упорито намалява от средата миналото столетие и до ден днешен“.

Но това не е просто намаляване на пчелите. Става дума за масово напускане на кошерите.
За първи път това явление е било описано от американски пчелари през 2006 г. По-късно то бе наречено „синдром на разрушаване на пчелните колонии“. Работничките – гръбнакът на всяко пчелно семейство или колония, в един прекрасен ден завинаги напуснат родния кошер. Учените твърдят, че разрушавайки семейството, пчелите една по една умират. Професор Нойман е склонен да обвинява за това човека и неговото неумело управление на екосистемите:

bulpress tv

„Главните фактори, предизвикващи западането на пчеларството в Европа и САЩ, са социално-икономически. Искам да приведа един такъв пример: След падането на Берлинската стена и разпада на ГДР пчелните колонии в Германия намаляха със 75 на сто“.

Постоянното повишаване на добивите на фермерите се постига с активното прилагане на химикали. В Европа и САЩ бумът на интереса към пестицидите и инсектицидите започва през 50-60-те години на миналото столетие. Именно от това време наблюдателните пчелари забелязаха някои изменения в поведението на опрашващите насекоми. Но съдейки по всичко, не са придали на това особено значение, тъй като изгодите от повишаването на производителността в селското стопанство значително са превишавали така наречената издръжка на производството.

Днес развитите страни се отказаха от някои видове токсични препарати, но се появиха други рискови фактори, заплашващи пчелните семейства, коментира Петер Нойман.

От едната страна са храната и пестицидите, а от другата патогенните микроорганизми – гъбички, вируси, бактерии, въшки. Всичко това отслабва имунитета на пчелите и води до колапса на пчелните колонии
През последните години пчелите започнаха много да боледуват. Едно от смъртоносните заболявания, което покосява обитателите на кошерите се нарича вароатоза. То се пренася от малки насекоми, от които практически няма избавяне.

„Това е активен паразит. Той е опасен, защото изсмуква жизнените сили на пчелите. Това е най-разпространената болест по пчелите, която причинява много неприятности на пчеларите. А лечението и грижите отслабените пчели отнема маса време и рядко довежда до желания резултат“. Поради това фермерите предпочитат да не губят напразно време и пари, за да продължават бизнеса.

„Пчеларите преместват колониите на огромни разстояния. В САЩ кошерите могат да се транспортират от Флорида до Калифорния за опрашване на селскостопанските култури. Но такива продължителни пътешествия подлагат пчелните семейства на изключителен стрес“, коментира специалистът още една причина за изчезването на пчелите.

Човечеството не бива да си въобразява, че през 21-и век техническият прогрес ще му позволи да стане независим от природата, подчертават авторите на доклада на ЮНЕП. Начинът, по който хората се отнасят към природните богатства в голяма степен ще определи тяхното бъдеще, смята Нойман.

„Сама нито една страна в света не е в състояние да се справи с изчезването на пчелите, в това няма съмнение. Отговор на този толкова сложен и многоаспектен проблем трябва да даде световна мрежа, която да мобилизира международни и национални подходи и да предложи обща стратегия за предотвратяване на измирането на пчелните семейства“, призовават докладчиците.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе