Окушима. Островът на зайците

в Любопитно

Между 1929 г. и 1945 г. Окушима е играел ролята на база на императорската армия за производство на смъртоносен газ. Над 6000 килотона от отровното вещество е било добито за този период. Островът е бил избран за тази цел тъй като е достатъчно отдалечен и сигурен, а и Токио и други области също не са близо, в случай на бедствие. Цялата мисия е била забулена в тайна и по време на своите 16 години работа, Окушима дори е бил изтриван от географските карти. Работниците са били заставени под клетва да пазят тайна. С края на войната, документите, отнасящи се до завода са били изгорени, а хората участващи в проекта са принудени да мълчат. Днес на острова все още могат да се видят останки от фабриките за отровен газ.

Предвид историята на това място има няколко версии за необичайно големия брой зайци, обитаващи острова. Според някои източници пухкавите животни били доведени по време на Втората световна война, за да се тества върху тях ефектът на отровните газове. Когато войната свършила, работниците пуснали част от зайците на свобода. Други източници твърдят, че група деца били на екскурзия в Окушима през 1971 година, когато пуснали на полето осем зайчета и понеже там те нямат естествени врагове, популацията им нараснала бързо.

Днес малкия остров е дом на повече от 300 зайци. Въпреки, че са диви, те напълно са свикнали с човешкото присъствие и понякога сами идват при хората за храна и игра. Моркови, зеле и заешки фураж са предпочитаните за похапване неща от пухкавите животинки и се продават в хотела на острова за около $1 чашата.

bulpress tv

Въпреки че днес туристите се тълпят в Окушима, за да видят зайците, „отровният имидж” на острова не се забравя лесно. Дори и днес миризмата на химикали изпълва въздуха, а участъците, където опасния газ е заровен след войната са изцяло затворени. Във водата на острова през 1996 година е установено съдържание на арсен, а през 2005 г. Министерството на околната среда съобщава, че нивото на арсен в атмосферата е 49 пъти над екологичния стандарт. Макар островът да е обявен за безопасен за туристи, много от хората твърдят, че това не е така, тъй като никога не е провеждана сериозна операция за обеззаразяването му. Посетителите обикновено са съветвани да се движат само по обозначените за минаване пътеки и алеи

През 1988 г. на Окушима е открит Музей на отровния газ с цел да информира колкото се може повече хора за ужасните истини и последици от това смъртоносното вещество.

Източник: pension-bg.org

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе