Незабравимите български филми – те ще ви заинтригуват напълно!

в Любопитно

Незабравимите български филми са много определено. Ако тръгнем да изброяваме, поне едни около 20 филма, а може и повече да изброим. Затова решихме да направим така сформиралата се своеобразна класация на части.

В тази първа част ще ви разкажем малко за незабравимите български филми, като Козия рог, Адаптация, Топло, Осъдени души, Вчера, Време разделно и Баш Майстора.

Те са много различни, но всеки един е наистина уникален. Навярно много от вас са ги гледали и ви се иска пак да ги изгледате. Те са истински шедьоври на българско кино и са се доказали, като такива. Ето и малко за тях:

Незабравимите български филми

ВЧЕРА – филма е направен по новелата на Даверов „Седмица в живота ти“, която той развива в роман и на негова база прави сценария на култовата продукция. 1986 излиза новелата на автора и тя описва автентичните му години в Немската гимназия в родния му Ловеч. Като цяло и самият филм следва именно този сюжет на бунтарството, на предразсъдъците, на пагубното влияние на един режим и мястото на човека в него. Не който и да е човек, а подрастващият, този който ще е бъдещото поколение и лицето на държавата. Режисьор на филма е Иван Андонов, който също допринася за изграждането на фабулата му – именно в частта с бунтарската музика на Бийтълс. Главната роля на Иван от филма се поверява на Иван Шопов и просто нещата придобиват уникална спойка, която и днес остава неразрушима. Освен това да не забравяме и култовата песен „Клетва“, която и до днес е лайф мотив за абитуриентите. Незабравимите български филми не могат без този.

ОСЪДЕНИ ДУШИ – режисьор на тази любовна драма посред война е Въло Радев. Филма се появява на екран през 1975 година. Магичната музика съпровождаща филма е на Митко Щерев, а историята се води по не остаряващият роман на Димитър Димов „Осъдени души“. За филма и сюжета му, няма как да се говори, той просто трябва да се гледа. Тук не всичко е любов, трагична, невъзможна и донякъде налудничава. Тук става въпрос и за спасение, и за отдаване, както и за човешката слепота пред живия живот. Уникална е и песента изпълнявана от Лили Иванова към филма, просто се разтапяте под звуците и. Филма е носител на множество награди, но сам по себе си е проникновение.

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО
този знаков филм за българските страдания по време на безкрайното ни сякаш робство е направен по романа на Антон Дончев, „Време разделно“. Около лентата и романа има значителни спорове, за насилието, за отношението и въобще за действителността отразена в него. Едно само е казал Дончев – действителността във филма е доста по-мека, от това което е било наистина. Тежък и труден за гледане филм, но пък задължителен и незабравим. Всеки българин трябва да помни, през какво са преминали предците му, за да е той днес това, което е! Определено един от незабравимите български филми.

bulpress tv

БАШ МАЙСТОРА – след силната трагедия на Време разделно е добре да се посмеем с Баш Майстора. Всъщност филмът е поредица от няколко – Баш Майстора на море, началник и фермер. Няма българин, които да не си спомня поне една култова фраза от тези уникални филми. Кирил Господинов пресъздава на екрана една незабравима роля, на българина в цялата му комична трагичност и тарикатлък. Няма, какво да се каже за Баш Майстора, трябва да се гледа.

ТОПЛО
още една незабравима българска комедия от 1987 година. Няма такава страна и няма такива хора – доказано е! Става дума, както мнозина от вас знаят за изграждане на парно в кооперация в столицата. Да, ама не, както са казали хората. Всичко така се обърква с пишман майсторите, че да ти е драго да гледаш и да се дивиш. Татяна Лолова, Константин Коцев, Григор Вачков и цял куп незабравими български актьори ще ви забавляват от екрана. А, какво да кажем за репликата – „момиченце подай ми зъбките“ J. Незабравимите български филми включват този от раз.

АДАПТАЦИЯ – сега отново ставаме изключително сериозни със сюжета на Адаптация. Той проследява лечението на шестима пациенти в лудница така да се каже, тежко болни от шизофрения. Фабулата на филма е предимно статична откъм действие, но пък се развива динамично образно в разговорите, споделянето на страховете и съкровените желания. Филм, който просто задължително трябва да бъде гледан. От екрана ще ви се представят Аня Пенчева, Любен Чаталов, Николай Сотиров и редица други изравящи тогава таланти. Въло Радев е режисьор, което само по себе си говори за качествата на този незабравим филм.

КОЗИЯТ РОГ – незабравимата Катя Паскалева и песента на Мария Нейкова „Вървят ли двама“. Култов български филм сред незабравимите български филми, чийто сюжет е просто уникален. Отново сме под робство, отново историята е тежка, а последствията пагубно дамгосват живота на обикновения българин. Филма е създаден по сюжет на разказ от Николай Хайтов. Доста спорове е имало докато режисьора Методи Андонов и Хайтов напасват вижданията си за сценария, но резултата е един незабравим филм спечелил редица сърца и награди. За филма и да говорим все ще е малко, затова гледайте го отново!

Източник: sharenacherga.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе