Научете символиката зад тези 5 популярни йога символи

в Любопитно

Символите играят важна роля в живота на всички нас. От очакване на зеления знак, за да пресечем улицата, да дадем на някого палеца си нагоре, до това да начертаем сърце в края на любовна бележка, ние използваме символи, за да добавим смисъл в живота си. Йога символите служат за същата цел – те добавят значение за нашето разбиране и практика в йога. Дали практикувате йога или просто искате да знаете какво символизира медальонът, който виси на онази витрина, то информацията по-долу би ви била полезна.

Вижте:

Ом

Той изглежда малко като числото 30 с малка шапка на върха си. Ом може би ви познато от песнопението, което чувате в началото или в края на някои йога упражнения. Съставена от звуците на буквите А-У-М, Ом се отнася към тройката като символика. Със своите корени в индуизма, символът Ом представлява единността на цялото творение, включително на небесата, земята и подземния свят.

Други казват, че символът репрезентира трите индуски бога – Брахма , Вишну и Шива. Някои казват, че формата на символа представлява сричките на думата: „три“ е буквата на санскрит за „ааа“, малкият „S“ е „ооо“ и половината луна на върха е звукът „ммм“. Ом е считан за един от най-мощните мантри и ритуалът на възпяването на Ом се изпълнява в продължение на хиляди години.

Цветето Лотос

bulpress tv

То прилича – и е – водна лилия. Водната лилия или цветето лотос има богат смисъл и история зад себе си. Цветето лотос цъфти на повърхността на водата с корени дълбоко в калта – символ на светлината и тъмнината.

В Будизма, цветът на лотоса представлява отваряне на сърцето. Будистите сравняват отварянето на венчелистчетата на лотоса с разгръщането на това, което е божествено във всеки от нас. То е идеалното отражение на новото начало, чистота и просветлението. Затворена цвят е сърцето с безкрайния си потенциал за просветление, който чака да се разгърне.

Хамса

Този символ представлява дланта на ръката и е популярен символ в много култури и религии. Тези култури вярват, че символът (изобразена дясната ръка с отворена длан или ръка с два отворени палци) е знак на защита. Думата „Хамса“ произлиза от петте пръста на ръката.

Тя често е украсена с „лошо око/синьо око“, което се смята, че предотвратява всяка вреда или опасност. Хамсата трябва да бъде излагана или носена с пръсти, сочещи надолу, за да предложи най-надеждната защита, да носи късмет и сила.

Мандала

Най-общо, превеждайки се като „кръг „, твърди се, че мандалата представлява Вселената. Дизайнът на мандалата е създаден да предложи визуален баланс на елементи, които символизират хармония и единство.

Когато се използва в духовната практика, мандалата спомага за поглъщане на ума по време на медитация. Както може би сте забелязали, мандалата може да бъде с многохилядно множество дизайни, модели и цветове.
Ако се вгледате внимателно, ще забележите в мандалата, толкова много аспекти на собствения си живот, изобразени в нея – концентричните кръгове в моделите на природата, и дори кръговете на живота, приятелите и семейството си.

Буда

Буда е санскритска дума, която означава „събуден човек“. Буда представлява живота на Сидхарта, индийски принц, който се отказа от престола си, богатството и разточителния начин на живот, за да търси истинския смисъл и щастие в живота.

Той учи в продължение на години, заедно с религиозни пророци, а след това се отправя на шестгодишно пътуване, за да сподели това, което според него е начинът да се постигне истински мир и удовлетворение в живота. Неговото учение е известно като Дхарма. Буда е представян в много различни форми, включително и такива, които символизират защита, спокойствие или медитация, медицина и преподаване.

Източник: lifestyle.framar.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе