Науката за живота Аюрведа, 5000 години – грижа за ума и тялото

в Здраве

Аюрведа е наука за живота и е най-медицинската система в света, чиято история датира от преди 5 хиляди години.

Западната наука доказа през последните десет години връзката между нервната и имунната система, а традиционната индийска медицина Аюрведа това го знаела винаги.
В аюрведа лечението важно място заема превенцията. Използват се телесни упражнения, коригиране на храненето и фитопрепарати.
Всеки пациент се разглежда индивидуално, защото всеки има различна нагласа за физическото, психическото и духовното здраве на човека.

Аюрведа е съвкупност от пет елемента, които възникват в природата, а това са земя, вода, огън, въздух и вятър. Различните органи имат различни души.
Аюрведа обяснява, че трите души са уникална концепция в медицинската наука. Смята се, че тялото е съставено от тъкани, консумативи и енергийни сили.
Работата на душите е да помогне в създаването на различни тъкани на тялото и да се премахнат всички нежелани материии от тялото. Те засягат и всички движения, трансформации, всички чувствителни функции и дейности на ума и тялото на човека.

Физически упражнения
В природата непрекъснато се повтарят различни ритми и цикли, денят след нощта, смяната на сезоните. Ритъмът на природата помага за облекчаване на стреса, а упражненията и йогата са наистина важни в аюрведската терапия, независимо дали е превантивна или не.
На физическите упражнения, масажите, сауните и правилното дишане се отдава голямо значение. Добре е Аюрведа да се практикува и без особена причина, защото ние не знаем как да се освобождаваме от стреса.
Когато тялото вече не може да се бори, търсим помощ, но тогава вече е късно. Поради това, техниките за дишане са наистина важни, защото дишането е свързано с ума и чувствата и от него зависи живота. Например, когато сме ядосани, дишането ни е кратко, повърхностно, а правилното дишане може да се контролира мислите, ума и емоциите. В техниките се учи да се използва пълният капацитет на белите дробове, защото по този начин човешкото същество може по-лесно да работи в днешното обкръжение.

Прясна храна
Винаги трябва да се има предвид, че Аюрведа подхожда индивидуално към всеки човек. Това, което е подходящо за един човек, не означава непременно че е добре и за останалите.
Така че лечението се различава в зависимост от нуждите на пациента. Въпреки това, добре е да има лека вечеря преди лягане, да се внасят много течности и салата, а е и препоръчително да се консумира вегетарианска храна. Веган-храната е по-лесна за храносмилане. Трябва да се внимава за сезона и да се ядат сезонни плодове, а плодовете е по-добре да имат червен сок.

Масаж на пет слоя
Човешкото тяло не е просто – има пет слоя: физическо тяло, енергийно, нашите мисли и ума, чувствата и блаженството. Масажът влияе върху всичките пет слоя, а неговата цел е премахване на блокадата в енергийния поток и привеждане в равновесие на пета слоя. Във всички масажи се стимулират точките, където се натрупва стрес.
Има няколко вида масажи:
Абянга е масаж на цялото тяло с топло хербализирано сусамово масло. Движенията се извършват с определена последователност.
Широдара е масаж, при който пациентът е легнал по гръб, а съдът със сусамово масло е поставен над главата и непрекъснато нежната струя се разпределя по челото. Този масаж е отпускащ и е добър срещу безсъние.
Мармот е подходящ за пациенти, които не искат масажи с масло и може да останат облечени. Стимулират се 108 точки по цялото тяло.
Пинда се извършва с платнени торби, пълни с билки в комбинация с масла. Този масаж се използва за проблеми със ставите.
Детокс е масаж, който се използва за детоксикация на цялото тяло с почистване на всички системи и органи. В този масаж се практикува за пробуждане на лимфните жлези. По време на масажите не се говори.

Фитопрепарати
Освен за телесни упражнения и масажи, аюрведската медицина е известна и с гамата на напълно естествени продукти. Характерно за тези продукти е, че съдържат подправки от азиатски произход, които повишават тяхната биологична полза и издигат енергийното ниво. Фитопрепаратите не лекуват болести, а облекчават симптомите и може да се вземат в комбинация с определена терапия.

bulpress tv

Алергии и Аюрведа
Подобно на съвременната западна медицина в борбата срещу алергиите Аюрведа препоръчва укрепване на имунитета. Аюрведа има едно интересно обяснение за тялото и за алергии. Тялото е представено като ферма, а бактериите, вирусите и алергените като семена. Благоприятна почва за растежа на тези семена е „но“ (състояние, което представлява токсини в организма), а ако няма „но“, тогава семената не никнат. При алергиите голямо влияние има „Агни“.

Това всъщност означава огън и влияе на метаболизма и на храносмилателната система. Така че, когато Агни отслабва от телесно и психическо неравновесие, обмяната на веществата се нарушава. Съставките в храните остават необработени и се натрупват в дебелото черво. Там се превръщат в нещо, което прилича на чужди тела и организмът нито ги приема като храна, нито може да ги изхвърли. Тя вещество се нарича „но“.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе