Наръчник за бакшиша или как се черпи по света (Част втора)

в Любопитно

Във втората статия, посветена на даването на бакшиш, ще отлетим към Северна и Южна Америка и Азия.

Америките

Държавите от Северна и Южна Америка се различават значително, що се отнася до културата на даване на бакшиш. Докато в САЩ си е неофициален закон, че трябва да се дадат 15-20% над сметката в ресторант, на юг процентът е около 8-12% извън модерните места в големите столици. Навсякъде обаче работниците ще оценят високо бакшиш, дори и да не го очакват.

Аржентина

В ресторантите: не пропускайте 10% за сервитьора.

В хотелите: поне 25 песо на чанта на пиколото, като може да се стигне до 45 песо, ако човекът е особено услужлив.

bulpress tv

Ако в себе си носите американски долари, бакшишът спокойно може да е в тази валута.

Бразилия

В ресторантите: не е задължително да оставяте екстра пари; 10% редовно се включват в сметката като „serviço.“

В хотелите: $2 на чанта на пиколото, консиержът не очаква нищо, а за камериерката отново $2 на ден.

Много добре се приема, ако давате бакшиш в долари, заради добрия обменен курс.

САЩ/Канада

В ресторантите: „такса обслужване“ не е включена в сметката, затова от вас се очаква да дадете стандартно между 15 и 20% бакшиш. В Съединените щати сервитьорите получават много ниско заплащане, под минималното, затова си е направо задължително да предвидите бакшиша.

В хотелите: Консиержите, които се стараят да ви услужат, очакват от вас благодарност в размер на $10-$20. Пиколотата взимат по $1 до $2 на чанта. За камериерките е подходящо да си отделите по $5 на ден.

Мексико

В ресторантите: бакшишите са в размер на 10-15%, предпочита се да са в брой.

В хотелите: на пиколото е уместно да дадете по 10-20 песос на чанта; 20-50 песос на ден на камериерката и минимум 100 песос на на консиержа.

Предпочита се бакшишът да се дава в местна валута.

Азиатско-тихоокеанския регион

Тук нещата варират значително според региона. В Индия например ще си искат бакшиша, докато в Югоизточна Азия – не.

Япония

В страната на изгряващото слънце няма традиция да се дават бакшиши. Пиколота, сервитьори и консиержета може да откажат подадената от вас банкнота.

Китай

Както много други азиатски страни, и Китай има култура на не-даване на бакшиш. В ресторант, посещаван основно от местни, няма нужда да оставяте повече, отколкото пише на касовата бележка. В хотели, където посетителите са предимно чужденци, нещата стоят другояче: пиколото ще очаква бакшиш (около 5 RMB на чанта). Добрите хотели и ресторанти в страната може да добавят и „такса обслужване“ в размер на 10-15%, но не се очаква да добавяте още над това, ако не желаете.

Индия

В ресторантите: 10% на сервитьора, или няколко рупии, ако се намирате в не толкова луксозно заведение. Трябва да се има предвид и, че повечето „лъскави” места вече включват в сметката „такса обслужване”.

В хотелите: 50 рупии (около$1) на чанта за пиколото и 250 рупии на ден за камериерката (която в общия случай не е много добре платена).

Австралия/Нова Зеландия

В ресторантите: 10-15%

В хотелите: $1 на чанта (в австралийски или новозеландски долари, зависи къде се намирате); $10–$20 на консиержа за услуга; $1–$5 на ден за камериерката, според това колко разхвърляни сте.

Яна Стаменова

Източник: suggested.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе