Наръчник за бакшиша или как се черпи по света (Част първа)

в Любопитно

Бакшишът съществува от хиляди години насам в различни форми, но той винаги си остава една почерпка срещу услуга. В наши дни има правила за даване на бакшиш и те варират според държавата в която се намираме, регионът и дори самото място. На някои места всичко е включено в услугата, а на други се предполага, че трябва да дадете малко отгоре над сметката. В поредица от три статии ще ви разкрием най-често срещаните „бакшишни” ситуации в няколко региона и страни по света. Започваме с:

Близкия изток

В тази част на света се знае, че домакините са много приятелски настроени и гостоприемни, а често се престарават в предоставянето на някаква услуга. Обикновено бакшишите, които се дават тук са в малки размери, но биват дълбоко оценени.

Дубай

Може би всеки свързва Дубай с петролни шейхове, водопад от пари и „тлъсти“ бакшиши.​ Да, има и такива случаи, но реалността е друга. В богатото емирство правителството е включило 10% „такса обслужване“ във всички сметки на хотели, ресторанти и барове. Бакшишите обикновено се разделят по равно между персонала, но понякога отиват директно за човека, който ви е обслужил. Отделете и по няколко дирхама отгоре, ще бъде оценено.

Египет

bulpress tv

В ресторантите: бакшишът е включен в сметката, но е хубаво да се добавят още 5-10%, да се почерпят.

В хотелите: предвидете си един-два долара на ден за камериерката, $1 на чанта за пиколото. Ако в началото на почивката си дадете $10-$20 на консиержа, ще откриете колко по-приятно ще бъде цялото ви преживяване в страната.

Местните ще се зарадват на бакшиш във всякакви валути, различни от местната.

Катар

В ресторантите: Оставете 15-20%, ако имате въможност разбира се..

В хотелите: Подобно на стандартите в големи американски градове: $2 до $5 за портиерите, когато ви повикат такси; $2 до $5 на ден за камериерките и още толкова на чанта за пиколото.

Саудитска Арабия

В ресторантите: Бакшишът не е включен, така че ще е уместно да оставите 10-15% над сметката. Не е уместно да си вземете недоизядената храна за вкъщи. Обикновено тя се взима от кухненския персонал или се дава на бездомните.

В хотели: За да сте сигурни, че ще получите добра услуга, дайте на консиержа $20 до $25 в началото на престоя си и той ще ви запомни с добро. На пиколото се дава долар два на чанта, а за камериерките $2 на ден.

В Част втора очаквайте разходката ни из Америка и Азия, а Европа ще оставим за десерт.

Яна Стаменова

Източник: suggested.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе