Най-ужасяващите дестинации в света

в Любопитно

Предлагаме ви един по-различен списък с дестинации. Но само ако сте авантюристично настроени и ужасите не ви плашат. Това са исторически места, където хора са страдали по най-ужасяващи начини в далечното минало – често в ръцете на друг. Поради нашето вродено любопитство тези места са станали сами по себе си модерни дестинации. Вижте тези затвори, стаи за мъчения и клади, където са изложени на показ най-грозните страни на човешката природа.

Palacio De La Inquisición, Картахена, Колумбия

Хубавото жълто дворцово имение от 18-и век, разположено в парка „Боливар“ в Картахена, изглежда доста добре отвън, с палмови дървета, бухенвилии и каменни входове. Това обаче е мястото, от което много еретици виждат света за последен път, преди да бъдат отведени вътре, за да посрещнат съдбата си.

Тук се е намирал дворецът на испанската инквизиция, a днес e музей, в който ще видите затворнически клетки и восъчни фигури, пресъздаващи мъченията. Тук е дори и гилотината.

Museo Della Tortura, Сан Джиминяно, Италия

bulpress tv

Очарователният Сан Джиминяно заслепява посетителите със своите средновековни кули и гледки към провинцията на Тоскана. Но в „Дяволската кула“, по протежение на една от бутиковите улички, се крие зловещата връзка с миналото.
Показването на ужасяващи уреди за изтезания, измислени от най-злите умове, ще ви разтърси. Разгледайте испанския паяк, желязна щипка, използвана за откъсване на гърдите на прелюбодейка, или вилицата с остриета, заострени от бръснач, с които са измъчвани еретиците.

Alice Chaucer’s Cadaver Tomb, Оксфордшир, Англия

Ако Черната смърт те застигне, умираш в рамките на една седмица. Симптомите включват кървящи лимфни възли, кървава кашлица, повръщане и делириум. През 1348 и 1349 г. ужасната чума преминава през средновековна Англия, убивайки повече от 1.5 милиона души, и внушавайки паника в безброй други.

С новооткрито очарование от смъртта, английският елит погребва мъртвите в гробници, предаващи посланието memento mori („помнете, че ще умрете“) – традиция, която се разпространи и в други европейски страни. Като тази алабастрова гробница в Енорийската църква „Св. Мария“ в Евеме, която е пример за това, как се е отдавала почитта.

Prague’s Deadly Windows, Прага, Чехия

На обиколка на приказния храм Pražský ще стигнете до безобидната ренесансова стая на императорския двор с много големи прозорци. Три събития от чешката история са известни като Пражки дефенестрации (от латински, изхвърляне през прозореца) – убийството на седем членове на градския съвет на Прага от тълпа радикални хусисти, след което започват Хусистките войни, които продължават до 1436 г.

Втората пражка дефенестрация поставя началото на Тридесетгодишната война през 1618 г. След избора на Фердинанд II за император на Свещената Римска империя, чешките аристократи се разбунтуват. На 23 май 1618 г. неколцина от тях залавят двама императорски управители и един писар и ги изхвърлят през прозорците на Пражкия замък, но без да ги наранят сериозно.

Третата пражка дефенестрация става на 10 март 1948 г., когато чехословашкият външен министър Ян Масарик, последният несоциалистически член на правителството, е намерен мъртъв под прозорците на Външното министерство в Прага.

Torture Chamber, Гент, Белгия

Задържаните не могат да бъдат обявени за виновни в средновековната Гент, ако не си признаят. А това невинаги е било удобно за Съвета на Фландрия, отговорен за запазването на мира.

Така зад стените на мрачния им замък, построен първоначално от графовете на Гент, те са разчитали на камера, изпълнена с мъчителни методи, за да предизвикат признания: винтове, разпъване, остриета за разрязване на ръцете и краката. Един манекен днес изобразява как един мъж е разпънат и в гърлото му се изсипва вода.

The Bug Pit, Бухара, Узбекистан

Представете си, че сте затворени на дълбочина 12 фута с купчини скорпиони, въшки и гризачи, които се изсипват върху главата ви, постоянно, без секунда почивка. Точно това е била съдбата на двамата британци Чарлз Стодърд и Артър Конъли. Стодърд е пътувал до Бухара през 1838 г. в дипломатическа мисия за кралица Виктория, правейки глупостта да се качва в замъка на кон, а не да ходи, а след това да забрави да подари подарък на злия емир на Бухара.

За това той в хвърлен в ямата. Конъли е изпратен, за да го спаси, но той също забравя подаръка и е хвърлен в ямата. Емирът ги кара да изкопаят собствените си гробове, после ги обезглавява под звуците на барабани. Днес можете да посетите затвора и Bug Pit, с мъчителна камера, няколко подземия и манекени, демонстриращи шокиращите условия.

Inca Child Sacrifice Mummies, Салта, Аржентина

Три замразени деца от племето Инка са намерени в близост до снежния покрив на Volcán Llullaillaco в Аржентина. Предполага се, че децата са избрани най-малко една година преди окончателното им жертвоприношение и са хранени със специални храни, като царевица, месо от лама и кока.

През последните им седмици им е даван алкохол. Смятали са, че с това жертвоприношение ще бъдат омилостивени боговете. Труповете на децата са изложено в музей, който буди много полемики и спорове в обществото, пише „Профит“.

Източник: retro.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе