Най-удивителните, странни и „сбъркани“ водопади по света

в Любопитно

Седемте най-невероятни, странни и „грешни“ водопади в света

Няма идентични водопади!
Въпреки това на планетата има такива, които нарушават обичайното за този природен феномен.

1. „Вкаменяващ“ водопад, Великобритания

В Йоркшир има много атрактивно място за езотерични хора – пещерата Майка Шиптън. Според легендата през 1488 г. в нея се е родила пророчицата Урсула Сутайл, известна като Майка Шиптън. Тя била смятана за дъщеря на дявола, а малък водопад, изтичащ от стените на пещерата, се възприемал като омагьосан. И не напразно – водата, наситена с минерали, превръща в камък всякакви предмети (в продължение на няколко месеца или години). Преди време хората смъртно са се страхували да ги докоснат.

 

Сега необичайните свойства се използват от търговците на сувенири, които поставят плюшени мечета и други предмети под потока на водата и след това ги продават на туристи, които се впечатляват от мистицизма. Теоретично водопадът може да превърне в камък и човек, ако достатъчно дълго време стои под потока.

bulpress tv

2. „Кипящият“ водопад, Мексико

Водопадите са не само от вода, но и от камък. В мексиканската държава има вкаменен водопад Yerva el-Agua, което на испански означава „вряща вода“. Тези скални образувания се създават от водата на планински извори, пренаситена с калциев карбонат. Повече от хиляда години потоците са се стичали по скалите и втвърдявали в най-странни форми.

3. Обратен водопад, Великобритания

Преди година в Дербишир, Великобритания странното поведение на „грешния“ водопад бе заснето с камера: вместо да падне под действието на гравитацията, водата се издига нагоре, образувайки фонтан. Във видеото, което веднага се превърна в хит в YouTube, можете да видите как 30-метровите „водопадащи потоци“ се пръскат нагоре.

Това не се дължи на мистицизъм, а под влиянието на най-мощния вятър. „Обратният водопад“ е много рядко явление, но може да се повтори: за това е необходим ураганен вятър, който да духа в определена посока.

4. Подводният водопад, Мавриций

Летейки над югозападния бряг на остров Мавриций, можете да видите един много необичаен водопад – под водата. Морският поток се влива в океанската пропаст от кораловия бряг – тази красива гледка се вижда дори от сателит. Всъщност това със сигурност не е водопад, а оптична илюзия, създадена от самата природа. Слоеве от тиня и пясък и дълбоките течения на Индийския океан край бреговете на полуостров Le Morne Brabant създават тази зашеметяваща измама, в която искаме да вярваме – подводен водопад.

5. Огненият водопад, САЩ

Друга невероятна природна илюзия е свързана с водопада Horse Tail, който се намира в националния парк Йосемити в Калифорния. През февруарските дни потоците на водата наподобяват червената гореща лава, изтичаща от устието на вулкана. Ето защо водопадът се нарича „огнен“ и е популярен сред фотографите. Причината за това явление е проста: при залез лъчите на слънцето оцветяват потока в ярки оранжеви цветове.

6. Леденият водопад, САЩ – Канада – Скандинавия

Много водопади в Швеция и Норвегия всяка зима се превръщат в дворците на Снежната кралица: странен конгломерат от лед и ледени висулки, прозрачни и млечнобели, жълти и покрити със сняг, падащи върху скалите като воал. И началото на тази година беше толкова тежка за Северна Америка, че дори огромните водопади на Ниагара замръзнаха. Преди това такова чудо на природата могло да се види през 1848 г. и 1912 г., а през 2014 г. водопадът замръзна отчасти.

7. Водопад между полигони, Исландия

С най-необичайния околен пейзаж може да се похвали водопадът Lilanesfoss в Исландия. Той е заобиколен от базалтови колони с геометрично правилна форма, а в турстите остава една илюзия на извънземна намеса, оформяща невероятния пейзаж. Но в действителност това е в резултат на различните сили на природата: водата, ваеща скулптури от базалтова лава, вятърът и слънчевата светлина.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе