Най-добрите билки срещу косопад

в Здраве

Съществуват различни фактори, които могат да причинят косопад, като моционален или физически стрес, прием на някои медикаменти, лоша поддръжка на косата, автоимунни заболявания, недостиг на хранителни вещества, треска или заболяване и т.н.

Обикновено е изключително трудно да се определи точната причина, освен ако е налична диагноза за автоимунно заболяване или лечение, за което е известно, че причинява косопад като страничен ефект. Съществуват няколко начина да се справите с косопада и един от тях е с билки, отдавна познати и използвани.

Алое вера

Ензимите в алое вера разтварят мъртвите кожни клетки и излишния себум, които запушват космените фоликули. Алоето съдържа салицилова киселина, противовъзпалително и леко антибиотично вещество. Алое гел също е отличен овлажнител с молекулярна структура, подобна на кератина, виден протеин, който заздравява кожата и косата. Алое вера е едно от най-добрите билкови лекарства в борбата с косопада.

Босилек

bulpress tv

Богат на магнезий, често пренебрегван минерал, който е от съществено значение за стотици химични процеси в човешкото тяло. Приготвя се като отвара и се прилага върху косата и скалпа, чрез изплакване. Босилекът действа като противовъзпалително средство, укрепва косата срещу накъсване и подобрява циркулацията в космените фоликули, което спомага за стимулиране на растежа.

Хибискус

Цвета на хибискуса съдържа витамини и антиоксиданти, които подобряват скалпа и здравето на косата. Добавете свежи цветове или суха билка към кокосово масло и ги смилайте на фина паста. Когато се прилага редовно върху скалпа и косата, тази смес увеличава растежа на космите, като същевременно предпазва и от пърхот. За най-добри резултати, оставете сместа да постои върху скалпа и косата поне за два часа.

Корен от джинджифил

Маслото от корен на джинджифил увеличава циркулацията в космените фоликули, като поощрява по-бързия растеж. Коренът на джинджифил е и антисептично и овлажняващо средство, което го прави отлична алтернатива за почистване на пърхота и други кожни състояния, които могат да повлияят на здравословния растеж на косата.

Лавандула

Маслото на лавандула е мощен противовъзпалителен, антимикробен и антисептичен продукт. Лавандуловото масло стимулира циркулацията в скалпа, укрепва растежа на нови косми и спомага за балансирането на естественото производство на мазнина на скалпа, което го прави подходящ за хора с различни видове кожа. Освен това, лавандуловото масло също е естествено репелент срещу паразити като бълхи, кърлежи, комари и главови въшки.

Мента

Овлажняващото масло, съдържащо се в листата от мента, е противогъбично и противовъзпалително. Стимулира циркулацията на кръвта и подхранва дълбоко космените фоликули. Най-лесната употреба на маслото от мента е да добавяте по няколко капки от него към шампоана, всеки път, когато къпете косата си.

Магданоз

Обикновеният градински магданоз е пълен с витамини и антиоксиданти, които увеличават производството на кератин и колаген в скалпа, увеличават кръвообращението, стимулират здравословен растеж и предпазват кожата и косата от увреждане от свободните радикали. Магданозът съдържа цинк и мед, които регулират метаболизма и синтезират меланина, пигментът, който предпазва кожата и косата от увреждане от слънцето. Накиснете магданоз във вряща вода или наситнете пресен магданоз, смесете го с кокосово или рициново масло във фина паста, която се нанася върху скалпа и косата.

Мащерка

Известно е, че има антисептични и противогъбични свойства. Мащерка също съдържа минерали магнезий, калий и селен, за които се знае, че стимулират растежа. Накиснете шепа суха мащерка в топла вода и изплакнете.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе