Мястото на жената в Древна Спарта

в Любопитно

За разлика от всички останали градове в Древна Гърция, в Спарта жените се ползвали със същата свобода и социален статус както мъжете спартанци.

Само спартанските жени имали икономическа власт и влияние в тази епоха.

Момичетата участвали в спортни дейности и получавали публично образование, за разлика от повечето жени в други градове, където били напълно неграмотни.

Пришълци от други гръцки градове коментирали, че спартанските жени не само не се страхували да изразят публично своето мнение, но в някои случаи принуждавали мъжете си да го приемат!

Положението на жените в повечето от древногръцките градове и особено в Атина, било сходно с положението на жените в по-слабо развитите страни. Жените се омъжвали само за раждане на законните наследници, при което сексуалното задоволяване се предоставяло от жриците на любовта. Съпругите и дъщерите били изключени от всякакви обществени и духовни дейности, тяхното място било единствено в дома на техния съпруг и господар. Нямали правото да наследяват и да притежават имущество, не се считало за необходимо да получат дори елементарно образование.

Спартанската девойка

bulpress tv

Положението на жените в Спарта се оценявало по същество на фона на “враждебната среда”, в която жените се считали за “проклятието на човечеството” или “чума, по-лоша от пожар или някоя пепелянка” (Еврипид).

Древните спартански жени не били толкова свободни, колкото съвременните жени. Основната им роля в обществото била на съпруга и майка. Бащите избирали съпрузи за тях и те нямали право да гласуват. Въпреки това се радвали на социален статус и права, които се считали за “скандални” за целия древен свят.

Свободата и социалният статус на спартанските жени започвали още от раждането им. Законодателството на Спарта изисквало за бебета и деца от женски пол да се полагат същите грижи, както за възпитанието на техните братя – за разлика от други гръцки градове, където момичетата в сравнение с мъжките рожби умирали по-често, поради недохранване или липса на физически упражнения.

Освен това, момичетата в Спарта посещавали обществено училище, макар и за по-кратко време, в сравнение с момчетата. В училище имали възможност и били насърчавани да участват в спортни дейности. Но както се изтъква от Платон, образованието им не било чисто физическо. Наред с това участвали в системно обучение по реторика и философска мисъл.

Когато момичетата достигали полова зрялост, нямало практика бързо да се омъжват, за разлика от тези в останалата част на древния свят, което водело до различни психически и физически травми и често пъти до помятане по време на бременността. В спартанските закони изрично било посочено, че момичетата трябва да се омъжват, само ако това е подходящо за възрастта им, за да “се насладят на любовта.” Логиката била проста – за младите момичета, които все още не са психически готови за секс, сексът по същество бил “акт на насилие”. Също така, момичетата в повечето случаи били 4-5 години по-млади от своите съпрузи, за разлика от това, което се наблюдавало в другите гръцки полиси. А интересът на Спарта бил да се раждат здрави деца, което не отричало защитата на момичетата от ранните бракове…

Тъй като гражданите от мъжки пол на Спарта били принудени да посветят живота си за военни и други форми на обществени услуги, жените на Спарта полагали грижи за земята на своите съпрузи. Това означавало, че те контролирали семейното богатство и в действителност – цялата икономика на селските райони (търговията и строителството били отговорност на местните жители). Спартанската жена осигурявала препитанието и обучението на техните синове. Този икономически модел бил особено характерен в Спарта, за разлика от други градове като Атина, където било незаконно за една жена да контролира повече пари, отколкото било необходимо, за да си купи определено количество зърно.

Вещното право в Спарта

Най-важното било, че спартанските жени можели да наследят и да прехвърлят богатство. Напротив, в Атина всички активи преминавали в наследство към следващия роднина от мъжки пол.

Според Аристотел, “спартанците са управлявани от съпругите си” и освен това, свободата на спартанските жени била една от двете причини, поради които конституцията на Спарта била осъдителна.

Когато попитали съпругата на цар Леонид защо спартанските жени били единствените жени в Гърция, които “управляват” своите съпрузи, Горго отговорила “… защото ние сме единствените жени, които раждат мъже.” С други думи, само мъже, които имат самочувствие да приемат жените като равни на себе си, са истински мъже.

В Спарта считали ергените за срам, а всеки който не бил женен имал по-нисък социален статус, в сравнение с други, които имат деца.

В нито един друг гръцки полис жените не били толкова добре интегрирани в обществото, както в Древна Спарта. Това в крайна сметка била една от причините (фундаментална), Спарта да процъфтява и да играе водеща роля в Древна Гърция.

Източник: tepavicaonline.wordpress.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе