Микроб почти е заличил живота на планетата, смятат учени

в Наука

Знаем от опит, че микробите могат да бъдат опасни, когато хванем лоша настинка. Е, ново изследване показа, че те могат да бъдат опасни и в много по-глобален мащаб – убивайки близо 80% от видовете на планетата.

Според учени от MIT микроб е станал причина за глобална катастрофа, която почти е заличила живота на Земята преди 252 милиона години. Изследователите смятат, че малкият организъм е изхвърлял огромни количества метан в атмосферата, което е довело до гибел 90% от морските и 70% от сухоземните видове.

Размерът на катастрофата е бил толкова голям, че в сравнение тази заличила динозаврите преди 65 милиона години – най-вероятно причинена от астероид – изглежда като шега.

„Бих казал, че при масовото измиране в края на Перм животинският свят се е доближил най-много до пълното си унищожение и вероятно е бил много близо до него“, казва биологът от MIT Грег Фурние.

Има редица хипотези за масовото измиране през този период, като една от по-съществените посочва като причина мощен вулканизъм. Според новата теория обаче вулканите са били по-скоро допринасящ фактор.

Фурние и колегите му смятат, че виновникът е микробът Methanosarcina, който започнал да цъфти „експлозивно“ в океаните. Това довело до отделянето на титанични количества метан в атмосферата, изменяйки драстично климата и химичния състав на океаните.

Причина за внезапния растеж на микроорганизмите, според изследването, е била новопридобитата им способност да използват богат източник на въглерод и приток на хранително вещество, което те използвали – никел.

bulpress tv

В подкрепа на тази идея учените открили три групи доказателства: геохимични сведения показват драстично покачване на нивото на въглероден диоксид във водата в океаните за дадения период. Същевременно микробите претърпели генетични изменения, позволяващи им да произвеждат метан от въглерода във водата. Седименти пък показват рязко покачване на количеството отложен никел по същото време.

Източник: nauteka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе