Метеора – неземна красота

в България

Метеора, това е местност, намираща се именни в централната част на Гърция. Тя се състои от точно седем вида манастира. Те са с разположение по върховете на много трудно достъпни остри скали с формата на ъгли. Намиращи се именно на 400 метра височина, извисяващи се в небето, над Тесалийската равнина над самата централна част на Гърция и точно западно на седемдесет километра от Лариса. Интересен факт е, че от тези седем манастира, за посещение са отворени и достъпни за туристите, жадни за посещения на нови места, именно шест от тях. Думите на Честър Бенингтън са ясни и недвусмислени, че тези манастири не приличат на нищо намиращо се и направено на тази планета. Той един вид ги окачествена като неземни. Не от планетата Земя. Толкова красиви. Геологията на местността Метеора е много специфична.

  • Скалните пещери на Метеора са били заселявани доста назад във времето. Именно през 11 век от християнските отшелници. В края на четиринадесети век именно при османското нашествие по върховете, монасите на Гърция построяват тези манастири, до които в днешно време се стига по въжени мостове, подвижни стълбички и стъпала, вдълбани в камък.
  • В района са съществували по онова времи двадесет и четири манастира. В днешно време са останали действащи само седем от тях както споменахме и преди , единият е спрян за посещения на туристи. Но за сметка на това всеки желаещ може да се наслади на красотата на останалите шест такива манастира.

Метеора е разположена на двеста и четиридесет километра югзозападно от самият Солун. Селцата Каламбака и Кастраки се намират в непосредствена близост до Метеора. Те самите се използват от много екскурзоводи за изходна точка на туристически маршрути. Точно в тези селцета са направени много квартири под наем както и няколко къмпинга, където туристите имат възможност за отдих, престой, забавления, за всеки спрямо предпочитанията. Югоизточно от селцето Каламбака и северно от Кастраки са направени асфалтови проходи, по котито туристите могат да минават и да разглеждат шестте манастира. В манастирите е забранено да се влиза по къси панталонки, голи рамене, потници. На жените е забранено в манастирите да носят къси поли. Единствено дълги поли е позволено, както и е забранено на жените посетителки да влизат в манастира с панталони. Снимките са позволени за туристите, както и за самия вход се плаща по две евро на манастир. Известно е,че всеки манастир има свое работно време за посещение от туристи. Тъй,че желаещите да посетят вскички действащи манастири, трябва да си отделят часове преди обяд,за да имат време за всеки един.

Източник: статии.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе