Медиен експерт предупреждава, че Фейсбук започва война срещу фалшивите новини!

в България

Медиен експерт предупреждава, че Фейсбук започва война срещу фалшивите новини!


Стефан Пройнов известен като царят на фалшивите новини в интервю за Здравейте Стефан, насочихани към Вас като медиен експерт от България, който има влияние и в Русия и САЩ.

Какво е вашето мнение за фалшивите новини? В този глобален информационен свят какво имате под предвид фалшива новина? Ще ви отговоря с думите на един Римски философ и император Марк Аврелий: ”Всичко, което чуваме е мнение, не е факт.

Всичко, което виждаме е гледна точка, не истина”. Та за коя истина и за коя лъжа ме попитахте?
Хората виждат това, което знаят или което искат, а истината е тази, която ги устройва, защото малко или много сме егоисти.

Наскоро вие споменахте, че има огромна цензура във вашата страна! Да, така е, България бе на 119 място в света по свобода на словото, а сега нещата са още по-тежки, ако има начин да има една телевизия, един вестник и един телевизионен водещ и това им стига на правителството ни. Всички се стремят към Диктатура. През Комунизма, в който аз живях имаше диктатура, а сега в Демокрацията също това се цели. Опасни ли са фалшивите новини?
Зависи, да те могат да причинят много големи щети в икономически, духовен и личен чисто човешки план, но могат и да кажат истината завоелирано например. Вярно ли е, че вие сте пуснали новината, че Джордж Сорос е умрял и сте повлияли дори на фондовата борса?

Да, това беше преди години и имаше други цели. Веднага след това пуснахме опровержение и между другото само за няколко часа е била прочетена от над 7 милиона потребители няма как да знаете това, друг беше тиражът, но както и да е, звъняха ми много хора да ме питат истина ли е. Беше голяма еуфория, но тази публикация имаше за цел да покаже на хората от неговата фондация в САЩ, че техните подчинени не вършат работа и не могат да оправдаят милионите, които усвояват. В крайна сметка постигнахме целта си и имаше реформи в моята страна и доста промени във Фондация „Отворено общество“ и „Америка за България“.

 

Значи фалшивата новина може и да бъде полезна според Вас? Тя е като ножът – с него можеш да си отрежеш от хляба и да нахраниш някого, но можеш и да нараниш някого. Сега вие консултирате медии, предизборни щабове и следите медийната среда на три континента, какво ще кажете за новият световен ред? Новият световен ред води и нови стандарти на общността след себе си. Европейската комисия влага огромен ресурс с борбата с фалшивите новини и руската пропаганда.

Хибридната война на практика се води на други нива, а руска пропаганда на практика няма като това е претекст за усвояване на пари – източване на пари както в Европа така и в САЩ. От 06.04.2020г. във Фейсбук има активиран алгоритъм, който следи за фалшиви новини като аз и моят екип следим промените и можем да заявим, че на лице са две нови промени, а скоро ще има и още. Едната е, че когато има съмнение, че една новина е фалшива, но е свързана с дадена тема алгоритъма ще показва и другата гледна точка по темата. Самият алгоритъм те първа ще се учи, засега той следи за ключови думи и брой докладвания за дадена медия.

Има три нива за категоризация на новината – с малка вероятност за фалшива новина, средно фалшива новина и абсолютна фалшива новина. Другото въведение, че вече, ако имплантиран текст в колаж или картинка изкуственият интелект го прочита и дори слага превод под картинката. Тук Марк Зукърбърг закъсня, защото роботите на Гугъл го могат това отдавна.

bulpress tv

Да не говорим, че и службите имат такъв софтуер, който използваха за архивите и сканираха досиетата и пресата и я качиха на цифрови носители. Новият световен ред ще доведе и до нови стандарти за истината и лъжата, а те ще са такива, който устройват не вас, а правителствата. Искате да кажете, че цензурата ще става по-голяма, така ли? Да, това има предвид!

Стефан Пройнов, медиен експерт от България за news365.stream

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе