Манастирите в България: Черепишки манастир „Успение Богородично“

в Любопитно

„А хубав е наистина; Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…“ (от пътеписа „В българска Швейцария“ на Алеко Константинов).

Черепишки манастир „Успение Богородично“ е един от най-старите в България

Той се намира близо до гара Черепиш и е разположен в живописното Искърско дефиле. Манастирът е основан по време на Втората българска държава, още по управлението на цар Иван Шишман, но след като е бил разрушен по време на турското робство, той е възстановен през 1660 г.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е опожаряван многократно и съграждан отново. Името си носи най-вероятно в памет на загиналите воини в епичната битка на цар Шишман през 1396 г.

В годините на национално Възраждане, манастирът се превръща в просветно средище.

Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, богословски институт и Софийската духовна семинария.

Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

Източник: e-zdravey.com

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе