Любопитно за стъклото: капката на принц Рупърт

в Любопитно

Знаете ли какво се получава, когато пуснете разтопена топка стъкло в студена вода?
Стъклото се охлажда и втвърдява в капка с тънка опашка, наречена капката на принц Рупърт или холандска сълза.

Принц Рупърт, внук на Джеймс I, се популярен във военната история на Англия от 17 век като участник в борбите между роялисти и парламентаристи, например, също и в историята на Америка, тъй като братовчед му Чарлз I кръщава на него земя, която днес е в границите на Канада. Принцът става кръстник и на един интересен феномен, наречен “Капката на принц Рупърт” ( “Царски сълзи”). Това е феноменът на “каленото” стъкло, което издържа безпроблемно удари с чук върху капковидната си основна част, но е изключително уязвимо откъм опашатия край.

Капката от стъкло на принц Рупърт има много необикновени свойства
Тя може да издържи на силен удар с чук в дебелата си част без да се счупи, но се взривява, когато опашката й бъде дори леко наранена.

При наблюдение с високоскоростна камера може да бъде видяно разчупването на стъклото, а скоростта му измерена на 3000м/с.

Когато капнем горещо разстопено стъкло в студена вода, се образуват “сълзи” с дълги тънки опашки. Студената вода охлажда много бързо външната повърхност на стъклото, докато отвътре то остава изключително горещо. И когато в крайна сметка се охлади и вътрешността, тя свива към себе си втвърдената вече външна част. Този процес създава много голямо напрежение на повърхността, а отвътре налягане. Това прави капката изключително издръжлива, но не и ако се отчупи част от лесно податливата й опашка. Тогава тя зрелищно избухва, разпадайки се на прашец от кристали.

Счита се, че принц Рупърт открива този ефект ок. 1640 г. и тъй като именно благодарение на него добива известностт, най-естествено остава и кръстен на него. Нагледно представен можем да го видим в специално направено от “Музея на стъклото” в Такома (САЩ) кратко видео.

Източник: e-zdravey.com

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе