Любопитни факти за съветските автомобили

в Любопитно

Съветските автомобили са добре известни не само в бившия Съветски съюз. Мнозина от тези автомобили се превръщат в култови превозни средства. Отчитайки не толкова голямото разнообразие от марки и модели е било лесно да се определи статуса на собственика на автомобила, както и неговото обществено положение. И, макар че сега е прието да се хули цялото производство на бившия СССР, някои автомобили получават световна известност…

1. За основа на ВАЗ-2101 служи Fiat-124. Предвиждало се е да се създаде и луксозна версия на основата на Fiat-125, който от своя страна е луксозна версия на Fiat-124. В крайна сметка и моделът ВАЗ-2103 е разработен на основата на същият този Fiat-124. Причина за това става изискването за унификация на съветските автомобили, според която унификацията не е можела да бъде по-малко от 85 % между моделите. В СССР моделът се продава под името Жигули 2101, но тъй като в редица европейски страни думата “жигули“ се асоциира с думата gigolo-жиголо, на външния пазар търговската марка “Жигули“ е заменена с “Lada”.

2. Интересен е фактът при определянето на името на знаменитата “Победа“. Съгласно легендата на тази кола се е планирало да ѝ се даде името “Родина“. При което Сталин попитал: “На каква цена ще продавате родината?“. Наложило се е конструкторите мигновено да променят името и така се е родил известният съветски автомобил “Победа“.

3. Москвич-408 и Москвич-412 са били широко известни в Европа. Тези съветски коли се ползвали със заслужена популярност в чужбина. Дори и сега ще се намерят малко подобни марки, които с такова удоволствие да се приемат от първата московска заложна къща. В края на 60-те години за “Москвич“ пише дори известното английско списание Motor. А през 1968 г. шведското издание “Technikens värld” дори провежда изпитание за издръжливост. Москвич-408 с чест издържа пробег от 1240 км. в най-лоши условия. Ето какво пише шведското списание: “Москвич издържа суровото третиране и при това по-добре, отколкото може да си представите. Смело може да кажем, че в света са малко автомобилите, които биха могли да издържат такова изпитание“.

4. НИВА ВАЗ-2121 е не само най-масовият съветски автомобил с повишена проходимост. За 30 г. са произведени 1,8 милиона коли, от които 500 хиляди са продадени в 100 страни по света. “Нива“ е единственият съветски автомобил, който се е доставял в Япония!

bulpress tv

5. Още един интересен факт. Конструкторите на Москвич-400 планирали 2 врати вместо 4, както при неговия прототип Opel Kadet. Но по време на представянето на автомобила пред Сталин се случва следната история. Генералисимусът сяда на предната седалка до шофьора и предложил на директора на Московския завод за малолитражни автомобили Василий Тахтаров: “Седни и ти, драги“.

Тахтаров пребледнял. Естествено директорът не се решил да помоли вожда да стане, за да седне на задната седалка. Сталин излязъл от колата и небрежно подхвърлил на директора:

“Направи колата така, че на хората да им е удобно, когато я ползват“.

След което е прието решение автомобилът да се произвежда с четири врати.

6. Друг култов съветски автомобил е “Чайка“ (ГАЗ-14). Серийното производство започва през 1977 г. в Горковския автомобилен завод и продължава до 1988 г. През 1988 г. излиза постановление на ЦК на КПСС, по личното указание на Михаил Горбачов, в което се обявява началото на борбата с привилегиите. “Чайките“ са заменени с “Волга“ ГАЗ-3102, а самата “Чайка“ не само е изтеглена от производство, но и е унищожена цялата технологична документация, матриците на шасито, поточните линии и т.н. Това е безпрецедентен случай в историята на автомобилостроенето. И именно поради тази причина през 1996 г. опитът за възобновяване на производството на “Чайка“ е неуспешен.

7. Многократен участник във всевъзможни автомобилни състезания е Москвич-412. През 1968 г. в общото отборно класиране той заема 4-то място на междуконтиненталния маратонски пробег “Лондон-Сидни“ (16 000 км), през 1970 година- заема 3-то място в общото отборно класиране на рали “Лондон-Мексико“ (26 000 км), отстъпвайки единствено пред отборите на Ford и British Leyland (б.р. Британска автомобилостроителна компания основана през 1968 г. във Великобритания. След банкрута ѝ през 1986 г. е преименувана в Rover Group, която на свой ред банкрутира през 2005 г. Принадлежащите ѝ марки MG, Austin, Morris и Wolseley преминават във владение на китайската компания Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC)).

Между другото на това рали от 96 автомобила финишират едва 23. Освен това “Москвич“ участва в рали “Обиколка на Европа“ (1971); рали “Златни пясъци“ (1972), рали “Сафари“ в Нигерия (1973), рали “Полша“ (1973).

8. Уляновският автомобилен завод стартира своята дейност през 1942 г. след като е взето решение за евакуация на московския автомобилен завод ЗИЛ (б.р. Московски автомобилен завод “Лихачов“. Основан през 1916 г. под името АМО-завод на Автомобилното московско общество, през 1931 г. е преименуван на ЗИС- Автомобилен завод “Сталин“, а през 1956 г. на ЗИЛ).

Първите автомобили на завода са за съпровождане на танковите колони на бойното поле. УАЗ-ките е трябвало да доставят личния състав до мястото за изпълнение на бойната задача. Само за 1943 г. са произведени 4000 автомобила. След победата заводът продължава да произвежда военни машини- проходими и сигурни УАЗки.

9. Запорожкият автомобилен завод води началото си от 1863 г., когато холандецът Ейбрахам Кооп основава завод за производството на селскостопанска техника. През 1923 г. заводът на Кооп сменя името си с по-подходящото “Комунар“. Дейността се запазва, заводът разширява асортимента си от селскостопанска техника- произвеждат се нови трактори, комбайни и др. От 1961 г. заводът официално се нарича Запорожки автомобилен завод.

10. ЗИЛ-114 е съветската лимузина предназначена за превозването на членовете на правителството. Освен това е произвеждан и ЗИЛ-117, който според официалната версия е трябвало да изпълнява ролята на автомобил за съпровождане- по-маневрен, по-бърз и по-динамичен. Според друга версия този съветски автомобил е създаден с личното разпореждане на Леонид Брежнев, който много обичал лично да шофира. Немалко очевидци са го виждали зад кормилото на този “малък“ ЗИЛ.

Източник: tetradka.avatars-bg.org

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе