Листериоза: Как да се предпазим? Внимавайте с пъпеша и салатите!

в Здраве

За избягване на листериозата обработвайте термично храната.

Бактерията листерия, разпространена в природата, най-вече в почвата, предизвиква заболяване, наречено листериоза

От листериоза заболяват често животни, които живеят в стада като овце, говеда, свине, птици. Хората се разболяват заради използването на недостатъчно термично обработена храна, която идва от болни животни или е замърсена от техния тор. С бактерията листерия можете да се заразите от мляко, млечни и месни продукти, риба, птиче и говеждо месо, зеленчуци, плодове.

Новородените се заразяват вътрематочно (трансплацентарно или докато плодът преминава през вагиналния канал при раждане).

Листерията се унищожава с добра термична обработка, препоръчва се храната да е печена или варена при температура над 70 градуса по Целзий.

Симптоми при заразяване с листерия

При здрави хора листериозата протича със симптоми на остър гастроентерит – възпаление на стомаха и червата (гадене, болки в корема и диария, сънливост, главоболие, треска). Някои пациенти може да нямат никакви симптоми.

При заразяване с листерия могат да се появят умора, болки в мускулите, болки в ставите, повръщане и болки в гърлото (грипоподобни симптоми).

bulpress tv

Усложнения при листериоза

Инфекцията с листерия може да причини сериозно заболяване най-често при пациенти с хронични заболявания, много възрастни хора или такива с нарушен имунитет. Сериозните симптоми и състояния могат да включват: сепсис, възпаление на мозъка и мозъчните обвивки, възпаление на обвивката на сърцето, абсцеси, инфектирани или възпалени стави.

При заразени бременни жени клиничната картина може да е представена само като леко неразположение, но може да доведе и до спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на мъртво дете.

При новородени също могат да се появят симптоми на тежко заболяване, като например менингит, който може да доведе и до смърт.

Как можете да се заразите с бактерията листерия?

Бактерията, която причинява листериоза е широко разпространена в околната среда и може да се намери в почвата, повърхностните води, растителността и при голям брой диви и домашни животни.

От домашните животни, листериозата най-често е срещана при овце, кози, едър рогат добитък, но се намира и при гризачи, кучета, котки, свине, домашни птици, папагали и канарчета. Редица домашни и диви бозайници, птици, риби и раци могат да носят бактерията, но да нямат никакви симптоми.

Домашните животни обикновено се разболяват чрез заразена храна – замърсена от гризачи и диви животни, допълнително ферментирала в силози.

Повечето хора заболяват от листериоза чрез консумация на заразена храна, но е възможно предаване на бактерията чрез директен контакт, както и чрез вдишване.

Бактерията листерия се размножава при ниски температури и е устойчива към сол, затова може да оцелее в преработени, консервирани храни и такива, които се съхраняват в хладилник.

Храни, които често се свързват с разпространението на листериоза са: замразено месо, хот дог, продукти от месо и риба, непастьоризирано мляко и млечни продукти, като например меко сирене, масло, особено, ако са направени от непастьоризирано мляко, предварително подготвени салати и сандвичи.

Инфектирането с листерия може да стане и чрез замърсени плодове и зеленчуци, особено диня и пъпеш

Други пътища за предаване на инфекцията могат да бъдат: директен контакт със заразени животни, техни органи, тъкани и изпражнения или замърсена околна среда.

Бременните жени могат да предадат инфекцията на новородените през плацентата или по време на раждането.

Диагноза на листериозата

Лабораторни тестове за доказване на инфекция с листерия се извършват на проби от кръв или цереброспиналната течност (ликвор). Правят се и лабораторни тестове на храни и проби от околната среда с цел откриване на източника на Listeria.

Лечението на листериозата е с подходящи антибиотици.

Как да се избегне заболяването листериоза – мерки за превенция?

Не трябва да се консумират сурови храни от животински произход. Животинските продукти старателно трябва да се обработят топлинно – достатъчно дълго и на достатъчно висока температура. Предварително приготвени и замразени храни, особено в заведения за бързо хранене, не трябва да се съхраняват твърде дълго и трябва да бъдат отново затопляни на висока температура преди сервиране.

Трябва да се консумират само пастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от пастьоризирано мляко, тъй като процесът на пастьоризация води до унищожаване на бактерията.

Старателно измивайте ръцете, работните повърхности и използваните кухненски прибори и апарати, преди и след подготовката на храната и работата с тях.

Трябва често и цялостно да се почистват и измиват хладилниците, където се съхранява храната.

Свежите зеленчуци, плодове и салати трябва внимателно да се измият под силна течаща вода преди рязането или готвене, дори и когато са обелени.

Лицата, изложени на по-голям риск от заразяване с листерия са тези с отслабена имунна система, възрастни хора и бременни жени. Особено трябва да се обърне внимание на препоръчителните мерки и да се избягва консумацията на меки сирена, непастьоризирани млечни продукти, гъши продукти и салати. Трябва да избягват храни от кулинарни сергии, заведения за бързо хранене, да не се претопля веднъж охладената храна, както и да се избягва контакт на бременни жени с животни.

Няма ваксина срещу листериоза.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе