Листа от къпини – лечебни свойства и начин на приготвяне

в Здраве

От древни времена, листата на къпината са се използвали като лечебно средство, особено в Европа и Азия. Например, преди две хиляди години, римският лекар Гален накарал войниците си да дъвчат къпинови листа за укрепване на венците и стимулиране на имунната им система.

Днес, ние знаем, че именно витамин С и танините в листата, са тези вещества, които повишават имунитета и помагат за лекуване на рани. Листата на къпината имат високи нива на танини и витамин C и са ефективни при диария, възпаления на гърлото, рани и обриви. Чаят също помага за регулиране на менструалното кървене и за успокояване на стомашния дискомфорт. Можете да пиете чай от листата на къпините всеки ден.

Начин на приготвяне на чая

Залейте 2 ч.л. изсушени листа от къпини с 200 мл вряща вода. Покрийте и оставете да се запари за 10 мин. След това прецедете. За по-голям ефект, направете отвара; Внимателно сварете шепа сушени къпинови листа в 500 мл вода, докато около половината от водата изври. Пийте 2-3 малки чаши чай дневно.

Терапевтичен ефект: Заради киселинността и високото таниново съдържание, чаят от къпинови листа е полезен при облекчаване на кожни обриви, възпаления на гърлото и устата и диария. В допълнение, листата съдържат витамин С, който укрепва имунната система и спомага за възстановяването на тъканите.

Оказване на първа помощ: Дъвченето на пресни къпинови листа може да помогне при възпаление на венците. Дъвченето им освобождава стягащи танини, които заздравяват и успокояват, и витамин С, който е от съществено значение за здравето на венците.

При леки болки в гърлото – чаят от листата къпината е подходящ за гаргара под формата на вода за уста при възпаление на устата и гърлото, когато страдаме от настинка. Когато забележите болки в гърлото, веднага направете гаргара с чай от листа от къпини. За по-добър ефект, пийте 2-3 чаши чай дневно.

bulpress tv

За диария – при стомашно-чревни разстройства с диария и спазми, отварата от листата на къпините може да бъде много ефективен начин за справяне със ситуацията. Пийте 2-3 малки чашки чай подсладен с малко мед в течение на един ден. Танините в листата ще намалят чревното възпаление.

При кожни обриви – за лечение на възпалени или мокрещи обриви, направете отвара, като леко кипнете водата, в която сте сложили къпиновите листа. Накиснете памучен плат в течността. Изцедете максимално кърпата и я поставете върху засегнатата област; покрийте с найлон. Оставете за 30 минути. Повторете няколко пъти на ден.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе