Липсата на самоувереност има три основни причини, които могат да бъдат преодолени

в Самоусъвършенстване

Липсата на самоувереност се дължи на три основни причини, които могат да бъдат преодолени с малко усилия от наша страна, убедена е психологът и автор на книги за психичното здраве Мелани Грийнбърг.

За да успеем в тази мисия обаче, на първо място трябва да опознаем страховете си.

Причина 1: Отхвърляне или скорошен провал

Поредица от научни изследвания са установили, че нивото на щастие, което изпитваме, зависи до 40 процента от последните събития в живота ни. Смъртта на близък човек, краят на романтична връзка, загуба на работно място и заболявания имат най-токсично въздействие върху усещането ни за щастие. И тъй като щастието ни оказва влияние върху самооценката ни, е напълно възможно самоувереността ни да се стопи след болезнено преживяване.

В своята книга „Емоционална първа помощ” психологът Гай Уинч посочва, че хората с ниско мнение за себе си, дълго страдат от неуспехите и грешките си. Според специалиста, когато загубим работата си, например, това би могло да доведе до възраждане на наши стари убеждения, че сме безполезни.

Затова е толкова важно да разберем, че провалът е част от живота. Знаете ли, че преди да стане президент, Ейбрахам Линкълн е загубил работата си и два пъти не е избран за конгреса? Ако все пак успеем да постигнем целите си въпреки трудностите и провалите, това е мощен стимул за преодоляване на липсата на самочувствие.

Ето как можем да преодолеем липсата на увереност, породена от неуспеха:

bulpress tv

– Осигурете си време и спокойствие да се адаптирате към новите условия.

– В никакъв случай не се изолирайте, а продължавайте да правите това, което ви е любопитно и разпалва страстта ви към живота.

– Прекарвайте повече време и разговаряйте повече с близки и приятели. Това ще ви разсее от негативните мисли и ще ви даде чувство за сигурност.

– Споделете тревогите и провалите си с хора, на които можете да се доверите.

– Не се отказвайте от целите си, продължавайте да ги преследвате и винаги бъдете готови да промените стратегията си.

Причина 2: Социална тревожност

Много хора се страхуват от ситуации, в които се налага да разговарят с непознати – на интервюта за работа, на партита, семейни събирания. Тревожим се, че хората няма да ни харесат, че обръщат внимание на нашите недостатъци, а не положителните ни страни и това неизменно води до липса на увереност и притеснение.

Всеки човек е имал неприятно преживяване, свързано с комуникацията му с другите – или сме били отхвърлени от своите съученици, или пък сме търпели подигравки в училище. В резултат на това страховете ни от социални контакти и отхвърляне продължават да живеят в нас дори в зряла възраст.

Понякога корените на тези страхове могат да бъдат проследени още по-дълбоко, ако родителите ни например са ни сравнявали с друго дете и сравнението не е било в наша полза, ако са ни критикували или не са обръщали внимание на нашите постижения.

Коренът на тази липса на самочувствие може да се открие в изкривеното разбиране за това доколко хората се интересуват от нас. Всъщност повечето хора са напълно погълнати от себе си и впечатленията, които си създават за нас, са изцяло проекция на техния собствен вътрешен свят.

Когато хората критикуват и съдят някого, това често е вследствие на нуждата им да подобрят своята собствена ниска самооценка. Тоест, оценката, която те ви дават е съвсем повърхностна, тя се основава само върху това, което виждат на пръв поглед. Е, дали си струва да се тревожите за това?

Ето как можем да преодолеем страха си социални контакти и взаимодействия:

– Подлагайте на съмнение тезите, идващи от суровия ви вътрешен критик. Припомняйте си своите добри качества – може би сте изключително предан приятел или имате блестящо чувство за хумор, или рисувате прекрасно, припомняйте си всичко, което може да ви накара да се гордеете със себе си.

– Ако е необходимо да говорите с непознати, помислете предварително за теми на разговор.

– Избягването на социалните контакти, ще влоши нещата, затова просто отидете на това парти или среща, дори да ви е нервно. Опитът е ценен, а можем да го натрупаме само с практика.

– Поставяйте си реалистични цели, например да проведете кратък разговор с един или двама непознати може да бъде вашата важна първа стъпка.

– Фокусирайте вниманието си върху околните. Сложете си шапката на наблюдател и просто изследвайте по какъв начин другите изразяват емоциите си, какво казват. Това ще ви помогне да избегнете затварянето във вашите собствени чувства и ще научите нови начини за общуване с хората.

Причина 3: Перфекционизъм

Има хора, които са склонни да си поставят твърде високи стандарти във всичко, което правят. Те живеят с убеждението, че трябва да получават само високи оценки, да имат най-прекрасните съпрузи, най-талантливите деца, най-добрата професия. Но за съжаление е невъзможно всичко в живота ни да се случва по начина, по който ние искаме и не всичко зависи от нас. Толкова много са нещата, които не можем да контролираме – гените си, глупавия си шеф, безработицата и т.н.

Ако непрекъснато сте огорчени и разочаровани, че не сте толкова идеални, колкото ви се иска, един ден ще се събудите без частица самочувствие и вяра в собствените си сили. А това от своя страна ще доведе и до проблеми със здравето ви като безсъние, депресия, хронична умора, хранителни разстройства.

Ето как да се преборите с желанието си винаги да сте перфектни:

– Когато си правите самооценка, нека тя да бъде на базата на усилията, които сте положили в съответната дейност, а не според резултатите от действията ви (припомняйте си те често просто не зависят само от вас).

– Попитайте се: Ако бяхте с примерно 10 процента по-съвършени в дадена област, това би ли гарантирало резултата, който искате? Ако отговорът е отрицателен, тогава просто не си заслужава да си губите енергията и времето с него.

В основата на перфекционизма е принципът „всичко или нищо“. Опитайте се да осъзнаете, че нещата никога не са черно-бели. Когато съдите себе си, имате ли предвид обстоятелствата? А научихте ли нещо ново, дори да не сте постигнали перфектният резултат?

В действителност самооценката на перфекционистите никога не е стабилна. Те са щастливи и доволни от себе си, когато нещата вървят по план и съответно мразят себе си, ако нещата не са се получили или са просто приемливи.

Запомнете: Обичайте себе си, каквото и да се случва.

Източник: psychology.framar.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Самоусъвършенстване

Косово и Крим

Косово и Крим

Косово и Крим   Два свята на християни и мюсюлмани – единият
Отидете горе