Лечение с музика: Панацея или заплаха за здравето

в Здраве

Ако в някоя хладна и дъждовна пролетна вечер се приберете в къщи уморени и премръзнали и ви се прииска бързо да намерите начин да се отпуснете и отърсите от напрежението, не се колебайте дълго – към топлия ароматен чай, бързо прибавете и още едно лекарство – музиката, която обичате.

Лечението с музика е познато и признато от дълбока древност

Хоровете на египетските жреци са изпълнявали оди, за да вдъхнат кураж на войните и да прогонят тревогата им преди решителни битки, героите на Омир са лекували раните си, слушайки песни. В не една и две африкански култури е била утвърдена традицията жреците на племето с ритмични удари върху музикални инструменти до леглото на болния да полагат усилия за прогонването на болестта от тялото и душата му и да молят за здраве боговете, закрилници на племето. Красотата и вълшебството на музиката са били използвани като лечебно средство и през Средновековието и в по-ново време, като най-често това е било привилегия на хората от богатите прослойки.

В по-ново време музикотерапията е вид лечение с изкуство и се препоръчва от много психотерапевтични школи, при едно условие – да бъде прилагана от компетентни и обучени терапевти.

С Бетховен срещу язва срещу, Моцарт срещу депресии, рак, диабет?

Последните години имената на най-известните световни композитори някак неусетно обаче започнаха да се появяват тук и там из интернет пространството с „препоръки“, които могат да се нарекат странни и дори комични. Така не се изненадвайте, ако прочетете някъде, че музиката на Бетховен лекува язва и гастрит, че можете да слушате Чайковски, ако имате болки в корема, че творбите на Григ ще премахнат умората ви, а творбите на Брамс – ставните ви проблеми, че музиката на Шуберт може да ви помогне да се откажете от алкохола и цигарите, а произведенията на Менделсон да ви отърват от мигрената и т.н. и т.н. А това, което най-често ще срещнете във всевъзможни източници е, че музиката на Моцарт е панацея – тя лекува умствена изостаналост, депресии, рак, диабет и всякакви други редки и не толкова редки болести.

Не закъсня и отговорът на индустрията – предприемчиви музикални компании, най-вече в САЩ, бързо уловиха нишата и започнаха да произвеждат и предлагат дискове със заглавия „Главоболие“, „Храносмилане“, „Сърцебиене“, „Черен дроб“ и пр. Предназначението им бе да запълнят една празнина, която се появява най-вече при хора, твърде заети с работа, които вечер или в кратките промеждутъци на почивка могат да си пуснат такава подбрана музика и да я слушат с убедеността, че това ще им помогне да се излекуват. Други пък заложиха на препоръки за отделните музикални инструменти. Така се появиха твърдения, че пианото облекчава напрежението в стомаха, черния дроб и червата, че саксофонът подобрява работата на бъбреците, а цигулката активизира чревната перисталтика. На арфата бе отредена ролята да подобрява дишането, а за барабана се твърдеше, че повишава имунитета.

bulpress tv

Естествено е при толкова много разностранна и понякога противоречаща си информация за музикотерапията да си зададем въпроса „Къде е истината?“

Истината е, че в цял свят учени физици, експерти по акустика, лекари, физиолози и музиколози непрекъснато провеждат проучвания върху ефекта на звуковите вълни върху човешкия организъм, че напредват и изследванията за въздействието на музиката на клетъчно ниво. Различни музикални произведения се използват от хипнотерапевти и от психолози, работещи по метода GIM (guided imagery and music) – една сериозна и бързо развиваща се школа, основана от американската психоложка и психотерапевтка Хелън Бони.

„МУЗИКАЛНИ ХАПЧЕТА“ НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ, НЯМА И „МУЗИКАЛНИ АПТЕКИ“, КАТЕГОРИЧНИ СА ПОЗНАВАЧИТЕ НА ИСТИНСКАТА МУЗИКОТЕРАПИЯ

Има обаче феномен, който те наричат „музикална интоксикация“ – ще станете жертва на музиката като вид отрова, ако прекалите със слушането и не си дадете почивка, веднага щом почувствате превъзбуда, прилошаване, загуба на контрол.Нещо повече – музиката може да бъде и опасна, ако дълго останете под въздействието на високите децибели, сърдечният ви ритъм може да се промени опасно, мозъчната ви дейност и дишането – също.

И за да не ви се случи всичко това, се придържайте към златното правило – слушайте с мярка онази музика, която обичате най-много, която ви носи радост, спокойствие и настроение. Слушайте я до момента, в който почувствате, че финесът на звуците ви е бил достатъчен, за да ви извади от дупката на лошото настроение и ви е помогнал да победите чувството за тъга и безизходица. Останалото е работа на специалистите – не се колебайте да ги потърсите. Съвет, който, впрочем е валиден за всички ситуации, в които усетите, че се нуждаете от помощ. Музиката лекува със своите компоненти – ритъм, мелодия, хармония. Как да приложат това лечение обаче най-добре знаят тези, които практикуват метода, доверете им се.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе