Крокодилите се катерят по дърветата и се припичат на слънце в короните им

в Наука

Когато си представяме крокодили или алигатори, обикновено въображението ни ги рисува газещи във вода или ходещи по сушата, но не и катерещи се по някое дърво или лежащи на припек на клон.

Е, това изглежда е на път да се промени, защото ново изследване показа, че тези влечуги могат да се катерят чак до короните на дърветата.

Владимир Динец от Университета на Тенеси твърди, че е първият изследвал подробно катераческото им поведение.

Динец и неговият екип наблюдавали представители на разред Крокодили на три континента – Австралия, Африка и Северна Америка – и изучили анекдотични сведения, както и по-ранни проучвания. Те открили, че четири вида се катерят по дърветата, като това обикновено се случва над водата. Разстоянието, на което били способни да се изкачват, пък зависело от размера им.

Съвсем очаквано по-малките и леки представители на крокодилите успявали да се изкатерят по-нависоко. Оказало се, че някои видове могат да се покатерят на височина 4 метра и да изминат 5 метра по протежение на даден клон.

Крокодилите, които проявявали катерачески умения, били доста „срамежливи“, при опитите човек да се приближи до тях. Обикновено те падали във водата или скачали при скъсяване на дистанцията под 10 метра. Тази реакция кара учените да смятат, че животните прибягват до катеренето заради две основни причини – терморегулация и наблюдение на хабитата.

„Най-честите случаи на припичане на слънце на дърво бяха там, където на земята имаше малко места за припек, което навежда на мисълта, че тези индивиди са имали нужда от алтернатива за регулиране на телесната си температура“, заявяват авторите в публикацията.

bulpress tv

„По същия начин, поради предпазливата им природа, може да се съди, че катеренето води до по-добра възможност за следене за потенциални заплахи или плячка“, казват още те.

Източник:  nauteka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе