Колко е златото в света

в Любопитно

Представете си, че сте супер злодей, който е установил контрол върху всичкото злато в света и е решил да го стопи, за да направи куб. Колко дълги биха били стените му? Стотици, дори хиляди метри?

В действителност размерът съвсем не е такъв. Уорън Бъфет, един от най-богатите инвеститори в света, казва, че общото количество злато в света, златото над земята, може да се побере в куб със страни, високи едва 20 м. Но дали наистина е така? И ако е, как го знаем?

Данни, които се използват широко от инвеститорите, се предоставят от Томсън Ройтерс GFMS, която прави ежегодно изследване на златото в света. Последните й данни показват, че то е 171,300 тона, почти същото като количеството във въображаемия куб на нашия супер злодей.

Куб, направен от 171 300 тона, би бил с височина на стените от около 20,7 метра. Или казано по друг начин той би се издигал на 9,8 метра над земята, ако покрива точно централния корт на Уимбълдън. Но не всички са съгласни с данните на GFMS.

Изчисленията варират от 155,244 тона, малко под цифрата на GFMS, до 2,5 милиона тона или около 16 пъти повече. Тази по-голяма цифра би създала куб с дължина на стените от 50 м или златна колона, издигаща се на 143 м над централния корт на Уимбълдън.

Защо цифрите са толкова различни? Част от причината е, че златото се добива от мини от дълго време, повече от 6000 години, казва историкът Тимъти Грийн. Първите златни монети били добити от мина към 550 г. пр. Хр. при управлението на царя на Лидия Крез, провинция на територията на днешна Турция, и бързо се възприели като платежно средство за търговците и наемните войници в Средиземноморието.

До 1492 г., когато Колумб стигнал до Америка, GFMS изчислява, че са били добити 12 780 тона злато. Но един инвеститор, който анализирал изследванията в този район, Джеймс Търк, установил серия от завишения. Той смята, че примитивните техники за минодобив, използвани до Средновековието, означават, че цифрата е прекалено висока, а по-реалистичната е общият добив да е едва 297 тона.

bulpress tv

Неговите данни за общото количество злато в света са за 155 244 тона – с 16 056 тона или 10% по-малко от оценката на Томсън Ройтерс GFMS. Сравнително малка разлика, но при днешните цени тя възлиза на над 950 милиарда долара. Неговите заключения се приемат от някои инвеститори, но усещанията сред конкурентните аналитици са такива, че един конкурент определи данните на Търк като такава алтернатива на тези на GFMS „каквато джедаите биха могли да бъдат на християнството“.

Но има и други, които смятат, че и двете цифри са прекалено ниски. „Само в един гроб в Туркменистан откриха ковчег, направен от 1,5 тона злато, така че представете си златото, което можеше да бъде открито в другите гробове, които били разрушени преди да бъдат записани данни за тях“, казва Ян Скойлис от инвестиционната компания The Real Asset Company. Докато Джеймс Търг прави леки корекции на данните на GFMS за количеството злато, добито от мините след 1492 година, Скойлис отбелязва, че дори днешен Китай не е особено открит за количеството добивано злато. А в някои страни като Колумбия „има много незаконно добиване на злато от мините“, допълва тя. Скойлис не разполага с точни данни, но организацията Голд стандарт инститют опитала да направи някои изчисления.

Нейните експерти смятат, че ако опразним банковите си трезори и кутии за бижута, ще съберем не по-малко от 2,5 милиона тона злато, макар да признават, че данните са оскъдни и цифрата е леко спекулативна.

Тогава кой е прав?

Не се знае. В крайна сметка всички тези цифри са плод на изчисления, добавени към други изчисления, добавени към трети изчисления. Може би всички те са погрешни. Добрата новина е, че е малко вероятно да останем скоро без злато. Американската геоложка служба счита, че все още в земята има 52 000 тона злато, които тепърва ще бъдат добивани от мините, и вероятно още ще бъдат открити.

Лошата новина е, че начинът, по който използваме златото, започва да се променя. До този момент то никога не се е губело и винаги е било рециклирано. „Всичкото злато, което е било добивано в историята, продължава да съществува в запаси над земята. Това означава, че ако имате златен часовник, част от златото в него може да е било добито от римляните преди 2000 години“, казва Джеймс Търк.

Но начинът, по който се използва златото в технологичната индустрия, е различен. Британската геоложка служба казва, че около 12% от сегашния добив на злато в света отива в тази индустрия, в която се използват толкова малки количества във всеки отделен продукт, че вече не е икономично да бъде рециклирано. Накратко златото може би се „изяжда“ за първи път.

Източник: zaigravka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе