Колко вредна е пресата за коса

в Здраве

Ежедневно косата ни е изправена пред редица предизвикателства на околната среда, но истинският риск за нея идва от това, което ние сами си причиняваме. Честото боядисване, сушенето със сешоар, къдренето може сериозно да навреди. Това, което може най-много да съсипе косата обаче, е пресата за коса.

На първо място, високата температура, която развива пресата за коса, уврежда косъма.

При поставянето на пресата върху влажна коса или такава, която е боядисана, дори не е необходима максималната температура на уреда. Косъмът вече е отслабен и дори леко повишената температура допълнително го уврежда. Това прави косата тънка, чуплива и с цъфтящи краища.

Някои производители на преси за коса могат да ви изкушат с твърдения, че техният стилизиращ инструмент е по-добър за вашата коса. Стигат дори до изявления, че може да я направи по-здрава. Това според много експерти не е истина, а е просто рекламен трик.

Според някои специалисти в областта на грижите за косата, също не е вярно, че керамичните преси йонизират косата и заздравяват косъма. Топлината и парата от пресите, директно прилагани върху косъма, вредят еднакво, независимо колко пари струват уредите, от какъв материал са направени и кой е техният производител.

Още по-опасен страничен ефект за косата ви е, когато топлината от пресата си взаимодейства с химикалите, с които сте я третирали. Тук може да става въпрос и за различните козметични продукти за коса, а не само за боите.

bulpress tv

Разрушителният ефект за косъма може да е продължителен във времето, тъй като химичните реакции могат да се възобновят отново, след като се изложите на слънце. Това може да доведе и до алергични реакции, като симптомите са сърбеж, зачервяване на скалпа, обриви.

Един от най-честите странични ефекти от пресата е прекомерното изсушаване на косата. Използването и на сешоар прави положението още по-лошо. Косата губи естествената си влага и започва лесно да се къса и да цъфти. Изсушава се и кожата на главата, което може да предизвика лющене, сърбеж и други кожни проблеми.

Честото ползване на преса за коса може да доведе и до засилен косопад.

Самата техника по изправянето на косата я уврежда от корен, като постепенно отслабва и впоследствие разрушава космените фоликули.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе