Кои храни трябва да избягваме при високо кръвно налягане

в Здраве

Какви са причините за високото кръвно налягане? Обикновено недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до приемането на повече натрий и по-малко калий, което може да допринесе за развитието на високо кръвно налягане. Затова при високо кръвно налягане, се препоръчва диета с ниско съдържание на натрий и мазнини и избягването на тези храни:

Кисели краставички – те са с ниско съдържание на калории и мазнини, и също са с високо съдържание на витамин К, който помага за съсирването на кръвта след нараняване, това е страхотно. Но те са пълни с натрий, една средна краставичка осигурява повече от 570 mg натрий, това е повече от 1/3 от дневната препоръчителна нужда. Така че, ако сте с високо кръвно налягане, ограничете приема на туршия.

Кисело зеле – то е с няколко ползи за здравето, източник е на витамин С и витамин К, желязо и фибри, а също така стимулира имунната ви система, но трябва да се ограничи количеството, което ядете, тъй като 120 гр от него съдържа повече от 460 мг натрий, 19% от препоръчителния дневен прием.

Пълномаслено мляко – когато се опитвате да изградите мускули, пълномасленото мляко е най-добрият избор, то осигурява повече мазнини, отколкото трябва, а една чаша пълномаслено мляко съдържа 8 грама мазнини. Ако живеете с високо кръвно налягане, опитайте да използвате 2% мляко, или още по-добре обезмаслено мляко, наситените мазнини в пълномасленото мляко са лоши за вас и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания.

Алкохол – пиенето на твърде много алкохол може да повиши кръвното ви налягане до нездравословни нива и да увреди стените на кръвоносните съдове. Хора с високо кръвно налягане, трябва да избягват алкохола напълно или да консумират в умерени количества.

Понички и други подобни храни – хората обичат понички, заради сладкият вкус, но те изобщо не са полезни за вашето здраве. Една единствена поничка може да осигури повече от 300 калории и 12 грама мазнини, тъй като те са пържени, което означава, че получавате много наситени и транс мазнини, които могат да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ако имате високо кръвно налягане, трябва да ограничите консумацията на гореспоменатите храни и да се фокусирате върху ниското съдържание на натрий във вашата диета.

bulpress tv

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе