Кои исторически личности са изобразени в картите за игра

в Любопитно

Със сигурност няма човек, който да не познава традиционната колода с карти – 4 бои, 4 попа, 4 дами и 4 валета. Знаете ли обаче, че зад тези карти стоят образите на реални исторически личности и митологични фигури?

Поп каро е Юлий Цезар, а поп пика изобразява библейския цар Давид. Зад поп спатия се крие Александър Македонски, а поп купа, който е наричан още кралят-самоубиец, защото забива нож в сърцето си, е Карл Велики.

Поп купа е единственият, изобразен без мустак, а поп каро е единственият, който държи секира, а не меч. Поп пика пък гледа надясно, а не на ляво.

Дама купа изобразява библейската фигура Юдит, а дама пика е гръцката богиня Атина. Зад дама каро се крие библейската Рахия, а зад дама спатия – Архина.

Дама пика, както поп пика, също гледа надясно. В ръцете си държи скиптър и е известна с прякорите Черната дама и Кралицата на балдахина. Дама спатия обикновено държи цвете.

Вале пика представлява Огир Датчанина, рицар от свитата на Карл Велики. Вале купа е френският воин Ла Ир, а вале каро е митичният Херкулес. Вале спатия е рицарят от кръглата маса Ланселот.

bulpress tv

Вале пика, вале купа и поп каро обикновено се изобразяват в профил. Тъй като се вижда само едното им око, в Англия често ги наричат Едноокия Джак.

Броят на картите също не е изигран случайно. Те са 52, колкото са и седмицата в една година, а четирите бои символизират четирите годишни сезона. Асото символизира началото и края.

Източник: sanovnik.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе