Кимоното – една красива и цветна традиция

в Любопитно

Кимоното (着物) е китайско традиционно облекло, носено от жени, мъже и деца. Думата „кимоно“ буквално означава „нещо за носене“ (ki „нося“ и mono „нещо“). Кимоното е Т-образно, облицовано с права мантия с подгъв на глезена и украсено с яка и дълги, широки ръкави. Кимоното се увива около тялото, винаги ляво върху дясно (с изключение на случаите, когато се обличат мъртъвци), и защитено с пояс, наречен „оби“, който се завързва на гърба. Кимоното обикновено се носи с традиционните обувки (особено zōri или geta) и разделените при пръстите чорапи (tabi). По традиция по специални поводи неомъжените жени носят кимоно, наречено „фурисоде“, с ръкави с дължина почти до пода. Някои възрастни жени носят кимоно ежедневно. Мъжете носят кимоно най-често на сватби, чаени церемонии и други много специални или много формални събития.

Професионални Сумо-борци често могат да бъдат видяни в кимоно, защото те са задължени да носят традиционно японско облекло на обществени места.

От средата на 19-ти век се счита за национален костюм. То се явява и работното облекло на китайките, както и спортният екип в карате, джудо и айкидо. Кимоното може да бъде както официално, така и всекидневно и се изработва предимно от коприна или полиестер.

Първото кимоно се появява през 5-ти век от нашата ера. То има форма на буквата Т и прикрива недостатъците на тялото. Женското кимоно е в по-ярки цветове, докато мъжкото е в по-тъмни. Всеки японец носи кимоното си с гордост

Всеки японец има в гардероба си поне 3 кимона.

Започва се с ритуала за въвеждане в храм на стотния ден от раждането. Следва Шичигосан, момиченцата на 3 и 7 години, а момченцата на 5 години се обличат в специални кимона и отново се водят в храм. Следва Встъпване в пълнолетие на 21 години, валидно и за двата пола. Това е нещо подобно на нашите абитуриентски балове с тази разлика, че всички са с кимона. После идва и церемонията по дипломиране от университета, като кимоната са малко по-специални. Върхът е при сватбените кимона, които са между 3 и 5 според различните етапи на сватбената церемония.
От друга страна съпругите на всички премиери, министри и дипломати на официални срещи са облечени с кимона.

bulpress tv

Кройката на японското кимоно се е оформила през втората половина на XVI век.

То се превръща в основна дреха през следващите 300 години до навлизането на западното облекло в Япония и става популярно както сред мъжете, така и сред жените от всички социални групи в цялата страна.

Властите в Киото, град с хилядолетна история, решили да награждават всеки, който защитава японската национална традиция. И така онзи, който облече кимоно вместо западна дреха, може да се вози безплатно в градския транспорт и да посещава без пари музеи и исторически места и дворци.

Източник: uchilishte-mechta.dir.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе