Киматика – скритият хармоничен свят

в Любопитно

Съществува ли връзка между звука, вибрацията и физическата реалност? Има ли звукът потенциала да създава?

Какво е Киматика?

Киматика е процес за визуализация на звука и вибрациите, чрез използване на сол, пясък, вода. При тези различни техники и в зависимост от честотата на звука, могат да се забележат различни форми и модели, които се образуват на повърхността на плочата, върху която се провежда експеримента.

Терминът за тази област в науката идва от изследването Модалeн феномен, провеждан от Ханс Йени – швейцарски лекар и пионер в тази област, който впоследствие носи името „Киматика“ (Cymatics). Думата Cymatics произтича от гръцката „kuma“ – „вълна“, за да се опишат периодичните ефекти, звуци и вибрации.

Киматика също се свързва с експериментът Кладни (Chladni Plate), носещ името на немски физик и музикант Ernst Florens Friedrich Chladni, който изучавал вибриращите плочи и изчислявал скоростта на звука в различна среда. За този си принос някои го наричали дори Бащата на Акустиката.

Синусова вълна във вода

bulpress tv

14Hz Триъгълна вълна в алкохол 55Hz

Квадратна вълна във вода

 

40Hz Синусова вълна във вода и алкохолен микс

Киматика е един изпълнен с изненади хармоничен свят, който чрез магията на красотата си ни отвежда към един напълно скрит свят. Чрез многобройните начини, при които можем да наблюдаваме този процес, човечеството може да открие истинската същност на невиждани досега неща и да намери отговорите на дългогодишни въпроси.

Източник: zagadkata.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе