Канзи – шимпанзето, което може да запали огън и да си сготви

в Любопитно

Невероятно, но факт! Канзи е шимпанзе, което може да запали огън и да си сготви досущ като човек. Той с нетърпение събира малки клонки и дървени парченца от земята и грижливо ги подрежда в купчина. След това внимателно пали клечка кибрит, внимавайки да не се изгори. Огънят е запален, а приматът започва да готви.

Подобно на повечето мъже, Канзи обожава да си прави барбекю, но той не е човек, а шимпанзе пигмей – бонобо. Любовта му към огъня и начина, по който борави с него ни кара сериозно да се замислим за най-близките ни родственици в животинското царство.

Въпреки че бонобо маймуните и по-големите шимпанзета използват клонките и листата като инструменти, нито една от тях не притежава подобно умение за приготвяне на храната.

Канзи е един от осемте бонобо, поверени на грижите на д-р Сю Савидж-Ръмбо, един от водещите световни експерти в областта на поведението и езика на маймуните. Според нея умението на 31-годишния Канзи да борави с огъня разкрива дълбок интелект. Тя споделя още, че Канзи пали огън, защото иска да го направи и разказва как многократно е гледал филма „Quest For Fire“, когато е бил млад. Освен това е останал очарован от лагерния огън и от начина, по който гледачите са готвили храната, което го е насърчило да общува с хората и да копира техните действия.

Канзи усвоил изключително бързо умението да пали кибритена клечка, а начинът, по който се пази от пламъка, за да не се изгори, е забележителен.

bulpress tv

„Огънят е един от най-важните фактори в нашата еволюция“, казва д-р Савидж-Ръмбо. Тя добавя още, че когато хората се научили да контролират огъня и да опитомяват кучета се почувствали в безопасност, което им е дало свобода да проявят творчество и да създадат много по-сложни култури.

Канзи, чието име в превод от суахири означава съкровище, не стои близо до огъня да го поддържа, а подхвърля дървесината от разстояние. И се е научил как да готви – ще вземе маршмелоу и ще го залепи в края на клонката, след което ще го държи внимателно през пламъците, за да не изгори.

Той може да постави грил тиган върху огъня и да сготви хамбургер, а след като приключи с ястието и под напътствията на д-р Савидж за изгаси огъня, поливайки пламъците с бутилка вода.

И тъй като Канзи живее в центъра за научни изследвания, заедно с други маймуни, той би могъл да предаде своите умения и на тях. Изследователите вярват, че неговият син Teco също ще се научи да пали огън, тъй като постоянно наблюдава баща си и се опитва да копира действията му.

Канзи е най-яркият представител на маймуните в Great Ape Trust. С още два примата от центъра, той използва хартиена клавиатура, за да комуникира с д-р Savage-Rumbaugh и нейния колега приматолог Liz Pugh. В разговор с учените той посочва символи, известни като лексиграми, представляващи различни думи. Канзи се е научил да „казва“ 500 думи чрез клавиатурата и разбира 3000 от изречените думи.

Бонобо са един от най-застрашените видове маймуни, от които в дивата природа на африканската Демократична република Конго са останали едва 10 до 50 хиляди екземпляра.

За да се обезпечи неговата безопасност, Канзи пали огън единствено под строг контрол, но поведението му повдига много вълнуващи въпроси. Например, какво ще се случи, ако той бъде освободен в природата и останалите бонобо започнат да копират неговото поведение. Ако се научат как да овладяват пожара също като нашите прадеди?

Източник: lifestyle.framar.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе