Как хората могат да станат вампири

в Любопитно

Според легендите и преданията повечето хора са станали вампири заради общуването с други вампири. Ухапаният веднъж човек се оказва „заразен с опасната инфекция на вампиризма“. Тези хора веднага придобивали вечен живот, но били обречени на постоянна „жажда за кръв“, за да поддържат съществуванието си. Логично възниква въпросът – добре де, ами първият вампир? Как се е появил той? От къде води началото си тази кървава верига?

По този въпрос има най-различни мнения. Според едно от тях вампирите са оживели трупове на издъхналите в грях, които не били приети в църквата и съответно загубили всякакви надежди за спасение. В славянските страни смятат, че потенциалните вампири са онези, които преживе са били зли, свирепи и жестоки, или са се занимавали с черна магия. В това число се включвали и самоубийците, клетвоотстъпниците и децата, прокълнати от своите родители. Естествено, да не забравяме и всички онези, които са били отлъчени от църквата. В други страни като Гърция и Сицилия, във вампири можели да се превърнат мъртъвците, чието убийство не било отмъстено; хората загинали от насилствена смърт, били способни да се надигнат от гробовете си и да потърсят възмездие, за да възтържествува справедливостта.

Едно любопитно поверие, разпространено от Русия до Китай, гласи, че ако котка прескочи незакопаният още ковчег, то покойника непременно ще се върне в света на живите като вампир. (В различните страни варира само животното, то може да е куче, кокошка, гъска, коза или овца). Ето защо ковчезите зорко се охранявали и ако от там се чуел някакъв подозрителен шум или над ковчега внезапно прелетявала птица (без значение каква), вътре слагали клонче глог или скилидка чесън. Хората вярвали, че тези растения са чудодейни и притежават магически сили. На Балканите пъхали железа в ръцете на покойниците си, защото вярвали, че злите твари се боят от желязото (среброто също имало анти-вампирски свойства, но било твърде скъпо, ето защо и желязото трябвало да върши работа). Тази процедура се прилагала и в случаите, когато клепачите на мъртвеца внезапно се отваряли.

В някои региони появата на вампири се обяснявала по следния начин: всяко дете, което се появявало на бял свят със зъби, било подозирано като потенциален кръвопиец – също като децата, родени с ярки родилни петна, или заешки устни (хората смятали, че заешките устни приличат на вампирски оголени гримаси). Още по-голямо подозрение предизвиквали уродливите бебета и младенците, родени с някакъв недъг. В страните от Средиземноморското крайбрежие децата с рижи коси, сини очи и необичайно блед цвят на кожата, били подлагани на старателен преглед, целящ да установи, дали имат някои от характерните вампирски белези.

Източник: svetovnizagadki.com

Виж още публикации на bultimes

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе