Как руските опорни точки достигнаха до ромските махали?

в България

Как руските опорни точки достигнаха до ромските махали?

Автор на тази статия е д-р Русин Асенов Коцев, родом от гр. Видин. Тя се появява първо в неговия личен сайт на 21.09.2017 г. и представлява единственият досега опит за по-задълбочен анализ на определени тревожни процеси, засягащи ромите в България. За тези процеси в “Свободни роми” досега само сме загатвали, но те ще стават все по-видими. Тук публикуваме статията на д-р Коцев със съкращения. Пълният текст е достъпен на следния линк: https://medium.com/@russyn.asenov/
Радикалният ислям и ромите
Повод за настоящия материал е видеото от т.нар.“Пресконференция и дискусия на тема: „Навлизането на исляма в ромските квартали на страната”. Организатор на въпросното събитие е Петко Асенов- председател на Националния център за развитие на ромите в България, еврокомисар на ромите на Световната ромска организация и депутат на Световния ромски конгрес на Световната ромска организация.
На въпросната пресконференция участниците изнасят информация за навлизането на радикален ислям в махалите. За да не е голословен, Петко е поканил “авторитетни участници”. Особено активен е проф. Дечко Свиленов, рекламиращ книгата си “Християнство и ислям”. Въпросната книга се разпространява, обърнете внимание, безплатно и е издадена от фондация “Покров Богородичен”. За нея има изнесени данни, че е част от официалната руска агентура за влияние в България. Повече по този въпрос в следващия линк.
Не бива да се игнорира фактът, че всички твърдения за радикален ислям на пресконференцията са по-скоро умозаключения на базата на слухове. Въпреки че това е основен момент в пресконференцията, аз ще го пренебрегна, защото искам да обърна внимание на друго.
Кой е първоизточникът на твърденията за връзка на ромския етнос с радикалния ислям?
Проверката с интернет търсачка по ключови думи “цигани” и “ислям” веднага ще даде отговора, че това е опорна точка, спусната от Русия, и тя, за съжаление, не е нова (появява се още през 2014 г.). Обръщам внимание, че подобни “новини” се разпространяват от медиите, включени в списъка на сайтовете, разпространяващи руска пропаганда и фалшиви новини (bultimes.com, blitz.bg и др.). Разпространяват се и от партиите в България, за които от доста време се знае, че са зависими от Русия- Атака, ВМРО… Тази опорна точка се чу и от Иво Христов по време на заседание на Парламента.
Руска пропаганда в България? И кое е новото?
Новото в използването на тази опорна точка е, че тя започна да се разпространява от представител на ромската общност, афиширащ себе си като комисар на ромите в Европа. Освен това пътят на тази опорна точка е доста различен от познатите механизми за обществена манипулация. Петко Асенов услужливо свика пресконференция и занимава цял час журналистите със слухове и с опорни точки, спуснати отгоре. Защо? Не трябва ли човекът, заемащ този пост, да работи в полза на ромите? Със сигурност трябва, но ако той е истински и легитимен избор на ромите в България.
Ние от bultimes  публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе