Как костенурката е получила своята черупка?

в Наука

Появили се за пръв път преди повече от 200 милиона години, костенурките са едни от най-старите животни на Зeмята, пише PopSci.

Тяхната черупка обаче не прилича не никое друго подобно образувание сред живите животни – това не е екзоскелет, не е направен от плочки, не е от кожа и не може да се премахне, тъй като ако направите това ще убиете костенурката.

Ново проучване на Тайлър Лайсън от Иейл потвърждава една от теориите за произхода на костенурката, а именно че води началото си от динозавър на 200 милиона години с името еунотозавър. Той приличал на кръстоска между костенурка и гущер или – ако искате да бъдете по-описателни – на гущер, глътнал топка за тенис.

Самата черупка пък всъщност представлява странна еволюция на костната структура на костенурката. Нейният гръбнак, таз и ребра, заедно с още някои кости се срастват, за да образуват нещо като екзоскелет на влечуго. Твърдите парчета с форма на люспи, които покриват черупката имат индивидуални имена, най-често базирани на разположението им и на името, което имат при сходно изглеждащи животни.

При проучването си Лайсън изследвал повече от 45 фосила на еунотозаври, у които открил наличие на прото-черупка, в която ребрата се докосват – подобно на костенурката и за разлика от всеки вид влечуго. След това ученият създал тази анимация, за да демонстрира начина по който се е развила еволюцията на това образувание.

Източник: obekti.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от Наука

Отидете горе