Как да преборим пролетната умора?

в Здраве

Безспорно пролетта е най-красивият сезон на годината, но за по-голямата част от хората може да има и отрицателно влияние върху физическо и психическо благосъстояние. Онова ужасно усещане за умора и слабост, демотивация и ниска работоспособност не са непознати за повечето от нас.

Промяната на климата и циркадните ритми през пролетта могат да доведат хората до отчаяни депресии и стрес. Променят се хормоните и организмът се нуждае от време, за да балансира техните нива. Има начини да помогнете на тялото си по-леко да премине през този преходен период и да преодолее сезонните проблеми. Ето някои от тях.

Хранене

Един от начините за възстановяване на енергийните нива е балансиран и строг хранителен режим, за да възстановяване резервите на организма с всички необходими витамини и минерали. Увеличете приема на пресни зеленчуци, плодове и овесени ядки. Овесена каша е най-добрият избор за закуска, благодарение на съдържанието на белтъчини, магнезий и витамин В, което увеличава приливът на енергия още от сутрешните часове.

Приемът на желязо е от съществено значение за производство на енергия, а една от най-добрите храни, които го съдържат, е спанакът. Препоръчва се често да се ядат малки количества хранителна храна по 4-5 пъти на ден и най-малко 1/3 от вашето дневно меню трябва да включва пресни зеленчуци и плодове, за да ви помогне да абсорбирате необходимите витамини и минерали.

Вода

bulpress tv

Дехидратацията може да доведе до чести главоболия, изтощение и летаргия. Силно се препоръчва да пиете повече вода, за да се отървете от токсините, натрупани през зимата и да задействате метаболизма си. Препоръчва се да се пие 6-8 чаши на ден, за да се достигне необходимата хидратация. Освен това, приемането на сутрешни студени душове подобряват кръвообращението и повдигат общия тонус за повече настроение през дългите пролетни дни.

Хранителни добавки

Разбира се, най-добрият начин да набавите нужните за тялото витамини е чрез храната, но когато това не може да се случи, хранителните добавки идват на помощ. Липсата на жизненост може да се дължи на липсата на необходимия витаминен запас. Разнообразието от различни добавки е голямо, но най-важните витамини, които не бива да ни липсват, са – калий, калций, желязо, витамини C, D и B12.

Движение

Физическата активност е най-добрият лекар за пролетната умора. Това е ефективен и естествен начин да увеличите метаболизма си и да подобрите кръвообръщението. Хората, страдащи от усещането за умора, трябва да помнят, че е необходимо да си изберат умерено интензивни дейности. Постепенно увеличавайте натоварванията и тяхната честота. Направете тренировката навик и ще бъдете най-здравият и щастлив човек в света.

Свеж въздух

Липсата на свеж въздух е една от основните причини за синдрома на хроничната умора. През зимата много хора, особено офис работници, прекарват по-голямата част от времето си в безвъздушни и задушни помещения, без да осъзнават, че този комфорт и топлина не са полезни за тяхното здраве.

Когато прекарате твърде много време в зле вентилирани помещения, концентрацията на въглерод в кръвта Ви се увеличава. В резултат на това вие имате усещане за умора и други неприятни симптоми. Желателно е да прекарвате повече време на открито, за да възстановите баланса на кислорода в тялото си и да напълните мускулите си с енергия.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе