Как да използваме индришето за лечебни цели

в България

В България индрише се отглежда в много домове. То наподобява мушкатото и здравеца и освен за естетически цели се използва и за ароматизиране на компоти и сладка. Но това, което вероятно не знаете е, че индришето се възприема и като билка заради многобройните здравословни ползи, които носи за човешкото здраве.

То действа добре на храносмилателната система, помага за повишаване на имунитета, укрепва кръвоносните съдове, действа ефикасно срещу диария и лекува кашлица от всякакъв произход. То въздейства благотворно върху нервната система дори със самото си присъствие в стаята, като ни успокоява и снема натрупалия се през деня стрес. Т. е. индришето е растение, което трябва да присъства във всеки дом.

Но как да го използвате за лечебни цели според вида на здравословните Ви проблеми?

1. Целебна смес от индрише за повишаване на имунитета след тежко боледуване или операция

Настържете 4 големи лимона заедно с кората им, но без семките. Добавете към тях 200 г мед, 40 счукани ореха и 20 стрити на каша листа от чудотворното растение. Смесете всичко добре и съхранявайте в добре затворен съд на хладно място. Приемайте от кашата по 1 с. л. на ден сутрин преди хранене.

2. Лековита напитка от индрише при простудни заболявания

Наберете около 80 листа от индрише, измийте ги, накъсайте ги и ги залейте с 3 л вода. Оставете ги да престоят едно денонощие, прибавете към тях 3 кг захар и разбъркайте докато тя се разтопи напълно. Налейте лековитата напитка в бутилки и ги оставете на хладно. Консумирайте по 1 ч. ч. на ден ако искате да се предпазите от грип и простудни заболявания.

bulpress tv

3. Отвара от индрише при суха кашлица

В 500 мл вода сварете 3 листа индрише, 3 с. л. босилек и 3 счукани ореха заедно с черупките. Оставете сместа да ври на слаб огън за 5 минути и прецедете. Тъй като отварата не е с особено приятен вкус е добре да добавите към нея и малко мед. Пийте от нея по 3 пъти на ден в продължение на 2-3 дни, като всеки ден си приготвяте нова отвара.

4. Компрес от индрише за външно приложение

Просто стрийте няколко листа индрише и наложете като компрес върху кожата, ако имате рани или каквито и да са кожни възпаления.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе