Какво представлява „божествената частица“?

в Наука

Учените от ЦЕРН представиха последните си открития в търсенето на Хигс бозона – загадъчната субатомна частица, която, може би, има ключова роля в изграждането на Вселената преди 13.7 милиарда години.

Какво всъщност е Хигс бозонът?

Това е последното липсващо звено в Стандартния модел на физиката. Останалите 11 частици са открити. Ако съществуването на Хикг бозона бъде изключено или учените намерят нещо по-интересно, ще се наложи разбирането за това какво свързва Вселената да бъде преосмислено наново.

Според учените първата милиардна част от секундата след Големия взрив Вселената е била гигантска супа от частици, които не са имали ясно изразена маса и са препускали наоколо със скоростта на светлината.

Хигс бозонът е толкова търсен, защото според учението той ще докаже наличието на невидимото поле Хигс, за което се смята, че е из цялата Вселена. Наличието на полето на Х е постулирано през 60-те години на 20-и век от физика Питър Хигс. Благодарение на него става ясно как преминаващите през полето частици са придобили маса след Големия взрив.

Съществуването на „божествената частица“ е теоретично и за пръв път е постулирано през 1964 година от шестима физици.

Учените правят всичко възможно да намерят Хигс бозона още от средата на 80те години, като постоянно пресъздаваха мини-Големи взривове в ускорителя на частици „Теватрон“, който вече е затворен. След това опитите продължиха в Големия адронен колайдер.

bulpress tv

Какво е Стандартният модел на физиката?

Представлява това, което е теорията за еволюцията на биологията. Стандартният модел на физиката описва 12 частици, които са управлявани от четири базови сили. Вселената е едно огромно място и този модел обяснява само една малка част от нея.

Какво представлява Големият адронен колайдер?

Това е най-големият и мощен ускорител на частици в света. Големият адронен колайдер представлява 27-километров пръстен, намиращ се в тунел под швейцарско-френската граница близо до Женева. Два стопа протони се насочват в противоположни посоки в пръстена. При сблъсъка им се пресъздават милиони мини-Големи взривове, които приличат на условията в милиардната част от секундата след Големия взрив, когато се смята, че се е „активирало“ полето на Хигс.

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе