Какво не знаете за специалните дни Екадаши?

в Любопитно

Дните Екадаши са специални периоди в Лунния календар с изключително мощно пречистващо въздействие.
В тези дни е желателно да се провежда лечебно гладуване, за да дадем почивка на организма. Енергията, която бихме изразходили за храносмилане е по-добре да насочим към интелектуално и духовно развитие.

Екадаши е санскритската дума за „единадесет”. И обозначава 11-тия ден от едната половина на лунния календар. Има две части на лунния календар – светла половина и тъмна половина. За това и Екадаши се появява два пъти в месеца, в четните фази на Луната, когато в организма процесите протичат отвътре-навън. Но символиката на Екадаши и процесите които се целят при спазването на тази практика далеч надхвърлят ограниченията на физическото тяло. Корените и стоят в знанието, че човешките същества се подчиняват на сложни процеси целящи да поддържат балансирана хармония във видимия и невидимия свят. Тези процеси са описани от движението на небесните тела и взаимодействието между тях, а сред тях най-значимо влияние върху Земята имат Слънцето и Луната.

В астрологията свързваме Слънцето със личността, съзнателния принцип действащ в човека и заобикалящата го среда. То носи духа и виталитета на тялото, а във Ригведа и идентифицирано като душата на Вселената. В индийската астрологична традиция то е Атмакарака– носителя на духа, този който е причина за всичко и ръководи системата.

Луната е по близо до Земята и съответно има по-материален характер-тя влияе на ума, който е най-фината материя в в цялостната система наречена човешко същество. Движенията на Луната, дават тон в движенията на ума и от там влияят върху цялото ни същество.

Древните мъдреци са открили че в определени фази на Луната, умът се намира в състояние, в което се чувства добре и умее лесно да изпълнява най-важната си функция-да се концентрира в определена посока. И в двете половини на Лунният месец умът постига това състояние в единадесетия ден след новолуние и пълнолуние. Така в тези дни вътрешната концентрация и медитацията се осъществяват най-лесно и са най-полезни за постигането на вътрешен баланс и хармония на личността.

Според индийските мъдреци умът влияе върху личността в цялостен аспект-физически и духовен чрез чакрите. Ние имаме определени психични центове, наречени чакри в тялото си. Чакрите не са нищо друго, а енергийни центрове, който се движат в определена посока, така както водата образува водовъртежи в реката. Чакра означава въртене. Нейното движение е спираловидно. Чакрите не са физически, а психо-физически и психологически центрове. Тези чакри се намират в астралното тяло. А Луната, влияейки върху физическото тяло, въздейства и върху чакрите, което веднага кореспондира и в ума. Умът ни се движи измежду отделните чакри. Пътят на ума е през тези чакри, нагоре и надолу. Когато това става съзнателно, този процес се нарича йога. Когато това се случва несъзнателно, това е просто влияние. Резиденциите на ума в човека са:

Това фино място в астралното тяло, което кореспондира на центъра в междувеждието – където е в будно състояние
Сърцето, където е в заспало състояние.
Ако умът е в мозъка, тогава ние сме активни, ако умът е в сърцето – тогава сме в състояние на сън, на сънуване. И така, имаме два центъра на ума – Агия чакра и Анахата. И в двата енергийни центъра умът се чувства като у дома си и се чувства леко и удобно, защото е близко до себе си. В другите чакри той е екстровертен. В Агия и Анахата умът е като у дома си.

bulpress tv

В светлата страна на луната умът е в Анахата, сърцето, а в тъмната – в Агия, междувеждието. Търсачите и йогите използват предимството на тези 2 дни в месеца, за да правят дълбока медитация, почитат тези дни като свещени и също спазват пост. Това е тайната на мъдростта, младоста, здравето и дълголетието с които йогите често предизвикват възхищение. Постът през тези дни може да бъде пълно доброволно лишаване от храна или въздържание само от бобови и зърнени култури.

Дните на Екадаши са най-мощните за очистване; тогава особено леко се понася въздържането от храна, което е и най-ефективно, има пречистващ, лечебен и подмладяващ ефект. Когато гладуваме, тялото е леко и няма храносмилателни функци, които да изтеглят енергия към себе си. Когато има храносмилателни процеси , кръвообръщението се съсредоточава към стомаха и главата се оросява по-малко. Когато сме на пост, енергията е правилно разпределена, а не насочена към определени системи и действия на тялото. Това дава възможност на клетките да си починат за да могат в последствие пълноценно веществата и праната, поети чрез въздуха, храната и водата. Екадаши обаче, има преди всичко духовна насоченост – истинския пост изисква и подпомага регулирането на мислите и чувствата, чрез тяхното пречистване. Поради това спазването на Екадаши има много ползи – освен физиологически и астрални, духовни . Те носят просветление и духовно съвършенство.

Храни, които не бива да консумираме в Екадаши

  • месо и месни продукти
  • риба и морски продукти
  • всички зърнени и бобови храни, включително ориз
  • Храни, които можем да консумираме (в случай, че не можем да постим на вода)
  • вода и прясно изцедени сокове
  • сурови, свежи плодове и зеленчуци
  • сухи плодове и орехи
  • мляко и млечни продукти в малки количества

Сутринта в деня Екадаши вземете душ, и през целия ден се старайте да запазите покой в тялото , ума, чувствата и емоциите. Много е важно да помните че поста не е просто гладуване и спазване на определени правила в храненето. Ако през този ден допуснете отклонение от нравствено етичните си принципи или допуснете прояви на гняв и раздразнение вие всъщност не постите, а гладувате.

На другият ден след изгрева на Слънцето можете да започнете захранване с ориз и зърнени храни , а по късно през деня да се върнете към обичайния си режим на живота.

Източник: poznanie.net

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе